Subota, 20. travnja 2024.

FOTO Pil Presvetog Trojstva u Cvetkovcu stradao u potresu

Pil Presvetog Trojstva koji se nalazi u Cvetkovcu stradao je u nedavnom potresu koji je pogodio središnju Hrvatsku.

Josip Mlinarić, predsjednik Podravske grude, za općinske stranice poručio je da je došlo do znatnog nagnuća s oštećenjima dijelova reljefa.

– Jasno se vide rascjepi na spoju stuba i temelja. Mišljenja smo da bi trebalo poduzeti adekvatne mjere na sanaciji kako ne bi došlo do urušavanja vrijednog kulturnog dobra – poručio je.

Dodao je da pil pripada grupi malobrojnih očuvanih primjeraka javne plastike baroka u sjevernoj Hrvatskoj te da je svojim istaknutim mjestom unutar naselja, žarište prilaznih putova.

– Postavljen je na kvadratno postolje. Ima oblik stuba pri čijem se vrhu nalaze plitke polukružne niše s reljefima sv. Antuna Padovanskog, sv. Florijana, sv. Barbare i Bogorodice. U sredini prednje strane apliciran je grb donatora s rijetkim prikazom golubice koja u kljunu nosi prsten. Na vrhu stuba iz jednog komada kamena isklesan je skulpturalni prikaz Presvetog Trojstva. Prikaz je jedinstven po smještaju golubice Duha Svetoga podno Kristovih nogu – kazao je za Mlinarić.

Istaknuo je da pil je klasificiran kao sakralna graditeljska baština, a nastao je u 18. stoljeću.

– Podigao ga je plemić Stjepan Keczer 1718. godine na cesti na svom posjedu u Cvetkovcu. Označen je kao “nepokretno kulturno dobro” pravnog statusa “zaštićeno kulturno dobro” – zaključio je.

Dodajmo da je pil u vlasništvu Općine Rasinja, a u nadležnosti Konzervatorskog odjela u Bjelovaru.

zatvori