Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Petra Cik brucošica je Muzičke akademije u Zagrebu: Pjevanje u meni budi paletu osjećaja

Petra Cik virovska je glazbenica i pjevačica, a trenutno je studentica prve godine pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Ljubav prema glazbi kod nje je uvijek postojala, a prema pjevanju se s vremenom razvila.

– Prije nego što sam upisala pripremni razred u Umjetničkoj školi Fortunat Pintarić u Koprivnici, pohađala sam osnovnu glazbenu školu u Đurđevcu i Koprivnici svirajući gitaru. Često sam nastupala na školskim priredbama, neko sam vrijeme plesala u folkloru i pjevala u zboru, no pjevanje me nije toliko zanimalo. Na kraju sam na nagovor roditelja otišla na prijemni za pjevanje i u nekom trenu sam se zaljubila u to. Pjevanje sam upisala u klasi profesorice Josipe Lončar, a kasnije kod profesorice Martine Đurđević. Sad se već petu godinu bavim pjevanjem – otkriva Petra.

Petra je prva godina Muzičke akademije u Zagrebu u klasi profesorice Helene Lucić Šego. Iznimno je sretna i zahvalna jer je okružena glazbenicima i može učiti od profesora i studenata kojima je glazba život. Kaže kako se još uvijek snalazi i kao svaki student, odnosno brucoš pokušava sve pohvatati. Priznaje da, što se tiče rasporeda, lakše joj je nego u srednjoj školi zbog samog putovanja.

– Putovala sam u dva grada svakodnevno, živjela u trećem mjestu, ali, srećom, obitelj je uvijek bila uz mene i “razvažala me”. To je za mene ogromna žrtva koju nikad neću moći uzvratiti.Trenutno se neki kolegiji odvijaju na daljinu, dok neke imam uživo. Radije bih da je sva nastava uživo, ali važno je da čuvamo zdravlje i mislimo jedni na druge – objašnjava ona.

Studira pjevanje, a zadnje dvije godine odlučila je da je to što želi i da se intenzivnije želi time baviti. Kaže kako je shvatila da, kada sluša druge i kada je ona izvođač, pjevanje je nešto što ju uveseljava, ispunjuje, pokreće, motivira i budi u njoj paletu različitih osjećaja. No, nekada ju čak i ljuti kada ne može nešto izmuzicirati, ali na kraju svega, nešto joj uvijek izmami osmijeh na lice. Uz pjevanje, kao jedno od glazbala, svira klavir, a prije je svirala i gitaru, no ističe kako bi se morala malo podsjetiti.

Misli da se u Hrvatskoj može živjeti od glazbe, no iz prve ruke ne može ništa točno reći sa sigurnošću.

– Kada ne bi bilo posla u glazbi, ljudi se ne bi time bavili. Vjerujem da mnoštvo glazbenika odlazi izvan države i tamo gradi svoje karijere. Ja sam tek počela i mislim da još puno toga moram naučiti da bih mogla početi razmišljati o tome – kaže ova mlada pjevačica.

Bila je državna prvakinja u solo pjevanju 2019. godine, a pripremale su ju profesorice Martina Đurđević i Laura Malovac. Bila je jako sretna i to ju je motiviralo da i dalje ustraje. Konkurencija je, govori, bila jaka i lijepo joj je slušati druge i na taj način isto učiti.

Također, na međunarodnim natjecanjima u Novom Sadu, Osijeku, Splitu i Beogradu osvajala je prve nagrade.

Najviše voli slušati klasiku zbog utjecaja akademije, ali u slobodno vrijeme sluša jazz, rock i duhovnu glazbu. Kao najdraže glazbenike, glazbenice i grupe ističe Franka Sinatru, Billyja Joela, Ellu Fitzgerald, Amy Winehouse, Abbu i Beatlese.

Objašnjava da vježbe za pjevanje počinju tjelovježbom, odnosno opuštanjem, zatim vježbama disanja i aktiviranjem govornih organa te se onda vježba glas. Nastavlja da su to obično nizovi tonova koji se ponavljaju na različitim konsonantima i vokalima, a postoji tisuću načina i varijanta. Svaki pjevač funkcionira drugačije i svakome nešto drugo odgovara tako da ništa nije univerzalno.

– Pjevam na koncertima kojima se jako veselim i nadam se da će ih nakon ovog “mračnog vijeka” biti više. Planovi za budućnost su da učim i vježbam, svaki dan ispunim novim znanjem, uživam u glazbi muzicirajući i tako budim emocije u drugima – zaključuje virovska glazbenica.

zatvori