Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Koprivnički sudac svjetskog renomea Naim Ramaj: Nadam se da ću suditi na Olimpijskim igrama

Malo se ljudi može pohvaliti činjenicom da po nečemu spadaju u sam svjetski vrh.

Jedan od njih je i Koprivničanac Naim Ramaj koji je u samo osam godina otkako je boksački sudac došao do titule AIBA suca s tri zvjezdice, što je najviši rang kojeg jedan sudac u amaterskom boksu može postići.

Ramaj više od 15 godina rekreativno trenira razno razne borilačke sportove.

– Dok sam trenirao boks u Boks klubu David u Koprivnici trener Dražen Kuhar predložio mi je da se okušam kao boksački sudac. Zavolio sam ovaj hobi u kojem i danas uživam. Upravo je Kuhar jedan od najzaslužnijih što sam danas tu gdje jesam, jer on je vjerovao u mene i davao mi motivaciju u samim počecima na čemu sam mu i danas zahvalan – istaknuo je Ramaj.

Ustupio Naim Ramaj.

Dodao je da mu je Kuhar u samim počecima davao motivaciju na čemu mu je i danas zahvalan.

– Boks nije kao nogomet, nema tu neke velike zarade. Došao sam do najviše razine do koje jedan sudac može doći i to prvenstveno uz veliku potporu obitelji. Bez njihove potpore i podrške ne bih mogao ništa napraviti. Hobi mi oduzima puno slobodnog vremena koje bih inače proveo s obitelji. Ako čovjek nema podršku svojih najbližih, ne može se baviti s takvim hobijem – rekao je Ramaj.

Kao primjer kako to izgleda, Ramaj navodi Europsko prvenstvo u Budvi na kojem je sudio sredinom studenog ove godine. Tada je od kuće izbivao čak 12 dana.

Ustupio Naim Ramaj.

Ističe da je do sada u karijeri sudio više od 3.000 mečeva, iako im ni sam ne zna točan broj.

– Samo na Europskom prvenstvu u Budvi sudio sam stotinjak mečeva – nešto kao bodovni sudac, nešto kao sudac u ringu. S ovim hobijem proputovao sam cijelu Europu od Rusije, Finske preko Gruzije pa sve do Rumunjske, Bugarske, Srbije – ispričao je Ramaj.

Među brojnim mečevima koje je sudio, nekoliko puta sudio je i hrvatskim teškašima Filipu Hrgoviću i Alenu Babiću.

– Suci pokušavaju da ne gledaju imena kojima sude. Kada sudim, imam crveni i plavi kut i ne razmišljam o tome tko je u kojem kutu i odakle dolazi – dodaje.

U ovih osam godina kaže da se nagledao svačega. Kao jedu od anegdota koja mu je ostala u sjećanju ističe meč kojeg je sudio u Osijeku.

Ustupio Naim Ramaj.

– Boksač se sam od sebe srušio u ringu na glavu. Pad je izgledao vrlo neugodno. Njegova cijela ekipa i liječnik odmah su mu priskočili u pomoć. On je ustao, počeo se smijati i rekao je da se samo malo šali – prisjetio se Ramaj.

Za sve one kojima je želja postati sudac, kao najvažniju predispoziciju Ramaj ističe osnovno poznavanje boksa.

– Uz osnovno poznavanje boksa, jako je važna jedna stvar koja se ne može naučiti, a to je poštenje. Poštenje ili imaš ili nemaš – kazao je.

Dodao je i da je u sudačkoj karijeri vrlo važno poznavanje stranih jezika zato što je gotovo sva literatura na ruskom ili engleskom jeziku.

Ustupio Naim Ramaj.

– Onaj tko želi biti boksački sudac, najprije postaje sudac početnik, nakon koje slijedi titula suca, a nakon toga postaje se nacionalnim sucem. Nakon titula nacionalnog suca, dolazi međunarodni rang AIBA suca koji može imati od jedne do tri zvjezdice – objasnio je Ramaj koji je AIBA sudac s tri zvjezdice s čime se uz njega može pohvaliti još samo jedan Hrvat.

Za napredak do najviše boksačke razine, Ramaj ističe da je veliku ulogu imao i Hrvatski boksački savez koji mu je bio velika potpora. Dolazak do najvišeg sudačkog ranga, govori Ramaj, poprilično je naporan kako psihički tako i financijski jer sve troškove pojedinac mora sam platiti.

– Nakon što pojedinac postane nacionalni sudac, mora odraditi određeni broj mečeva da bi mogao polagati za međunarodnog suca. Srećom po mene, edukacija za AIBA suca s jednom zvjezdicom bila je organizirana u Zagrebu pa me nije toliko skupo koštala edukacija. Nakon jedne godine i određenog broja mečeva, pojedinac može ići polagati za dvije zvjezdice, a isti je uvjet i za polaganje tri zvjezdice. Dvije zvjezdice sam polagao u Finskoj, dok sam za tri zvjezdice polagao u Srbiji – rekao je naglasivši kako je za dolazak na vrh najvažnije iskustvo.

Ramaj se i u budućnosti planirati baviti ovim hobijem.

– Vidim da sam sposoban i da mogu suditi na visokoj razini pa zašto da ne radim ono u čemu sam dobar i za što imam kvalifikacije. AIBA suci s tri zvjezdice sude i Olimpijske igre. Za same Olimpijske igre konkurira 70 do 80 sudaca – napomenuo je Ramaj i zaključio da bi mu bila izuzetna čast da bude među sucima koji će suditi na Olimpijskim igrama.

zatvori