Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Koprivničanac Alen Lovković kemijao koktele u poznatom hotelu Burj Al Arab u Dubaiju

Koprivničanac Alen Lovković u ugostiteljstvu radi već 12 godina. Na Arapskom poluotoku radio je raznovrsne koktele, a kreirao je i nove za goste poznatog hotela Burj Al Arab.

Konobariti je počeo odmah nakon srednje škole iako mu to nije bila struka. Kaže kako mu je to bio zabavan posao i za početnika nije previše kompliciran, a pun je druženja s ljudima i pozitivne energije. To je ujedno bio i razlog njegovog ostanka u toj branši u kojoj je i dan danas.

Na Bliskom istoku bio je pet godina, a u Abu Dhabiju, glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, radio je godinu dana u jednom restoranu.

– Vodila me želja za znanjem i novim iskustvima te napredovanjem u poslu i karijeri. Osnovna ideja bila je putovati svijetom i raditi u raznim barovima, ali to se pretvorilo u ostanak na Bliskom Istoku te povratku u Hrvatsku s novim planovima – govori Alen.

Ističe kako mu prvih tri mjeseca nije bilo lako. Morao je steći puno znanja u kratkom vremenskom roku, ali to mu je pošlo za rukom. Počeo je naručivati knjige za daljnje učenje, imao je nekoliko menadžera i dobar tim koji su ga podržavali u eksperimentiranju s koktelima te bili međusobno natjecateljski nastrojeni.

– To me poguralo prema novim znanjima zbog kojih sam dobio posao u luksuznom hotelu Burj Al Arab kao koktel miksolog, gdje mi je specifičan posao bio osmišljavanje i sudjelovanje u kreiranju novih koktela, prezentacija i koktel karti. To je jedno iskustvo koje teško da će se ponoviti u potpunosti u Hrvatskoj, ali trenutni cilj mi je raditi na tome. U Dubaiju sam ostao dvije i pol godine, pohađao razne tečajeve i master class predavanja te bio na službenim putovanjima u Škotskoj i Njemačkoj – objašnjava koprivnički barmen.

Ustupio Alen Lovković.

Zadnjih godinu i pol Alen je proveo u Omanu, radeći u hotelu Kempinski Muscat, kao voditelj “1897 Cigar lounge & bara”. To mu je bilo odlično iskustvo koje je bazirano na poznavanju koktela, žestokih pića i cigara. Kaže kako su uspješno privukli i stvorili klijentelu ljubitelja cigara, viskija i koktela. Uživao je u tome, ali mu je bilo fizički naporno.
Radio je i po cijeloj Hrvatskoj od Koprivnice gdje je počeo, Varaždina gdje je ostao najduže, Zagreba, Pule, Paga i na još nekoliko mjesta na našoj obali.

Otkriva kako su razlike u ovom poslu u Hrvatskoj i inozemstvu velike, od pristupa poslu, definiciji prihvatljivog u ugostiteljstvu, potrebne količine znanja i vještina za rad, ali i do ulaganja u znanje i vještine samih ugostitelja, distributera i predstavnika alkoholnih brandova.

– Zajednica ugostitelja puno je čvršća vani. Ovdje svi sve gledaju kao konkurenciju, dok je vani ona zdrava te barmeni međusobno razmjenjuju znanja i druže se na raznim događanjima i edukacijama – priznaje on.

Ustupio Alen Lovković.

Dodaje da je najljepša stvar koja mu se dogodila na Arapskom poluotoku ta što je u Dubajiu upoznao svoju sadašnju suprugu. U Hrvatskoj su se vjenčali u crkvi, a kod nje u Indiji službeno gdje je sve izgledalo kao u bajci. Indija mu je bila posebno iskustvo i nešto nestvarno.

Od značajnijih rezultata na natjecanjima osvojio je treće mjesto na “Jameson Barrelman Cocktail Competition” i “Monkey Shoulder Ultimate Bartender Challenge”, ušao je u regionalna finalna natjecanja u “Bols Around the World 2017. edition” i “Angostura Global Cocktail Challenge” te državna finala u “Patron Perfectionist, Meluha & Balvenie Pairing Competition” i “Hendricks Cocktail Competition”.

Kada se vratio u Hrvatsku osnovao je svoju tvrtku kako bi prenio svoja znanja i iskustva na lokalnom tržištu te želi biti dio revolucije u koktel kulturi u svojoj zemlji.

– Imamo mnogo potencijala u hrani i pićima, raznoliku ponudu, nove craft proizvode visoke kvalitete, raznolikosti okusa i mirisa. Moj cilj je educirati ugostitelje kako iskoristiti te blagodati, uvrstiti ih u ponudu te na pravilan način prezentirati gostima – opisuje.
O povratku na Arapski poluotok ne razmišlja, a trenutno mu je cilj dati sve od sebe kako bi stekao neku osnovnu stabilnost u Hrvatskoj i ovdje osnovao obitelj.

zatvori