Srijeda, 27. ožujka 2024.

VIDEO Koprivničanke Ena Vuglovečki i Tjaša Ogrinec zajedno snimile film u Londonu

Ena Vuglovečki i Tjaša Ogrinec Koprivničanke su s trenutnom adresom u Londonu gdje zajedno i surađuju te su snimile kratkometražni film.

Ena se prije tri godine preselila u Englesku, a Tjaša prije godinu dana zbog posla i novih prilika koje Engleska puno više pruža nego Hrvatska.

– Saznale smo jedna za drugu preko članka o meni u jednim lokalnim novinama. Njezina je baka vidjela članak i nazvala Enu kako bi joj rekla da sam i ja u Engleskoj i zašto se ne bismo upoznale i družile s obzirom na to da smo obje Koprivničanke ovdje u Engleskoj. I tako smo se počele družiti – opisuje Tjaša.

Ena je prije dva mjeseca krenula na tečaj filmske produkcije “Work ready programme SHIFT” i njihov prvi zadatak bio je napraviti kratki film na temu rast.

– Kako sam i sama u umjetničkim vodama, nazvala me za savjete s obzirom na to da ona nikad nije imala doticaj s filmskom produkcijom, a ja jesam. Tako da sam joj pomogla sa savjetima kako da snimi određene kadrove, iz kojih kuteva, što da u kojem kadru radi kako bi najbolje prikazala to što želi reći, kako da ukomponira glazbu i pričanje naratora sa sadržajem koji želi snimiti, kako u post produkciji spojiti kadrove i povezati priču i slično – govori Tjaša.

Sa svojim doprinosom Tjaša je zaslužila da njezino ime bude prikazano u tom filmu na kraju kod kreditacija kao asistentica redateljice. No, ona je samo dala savjete koje je Ena mogla iskoristiti i na kraju krajeva to je njezin projekt. Na kraju su imali virtualni događaj na kojem su svi polaznici programa prezentirali svoje filmove i odgovarali na pitanja o njima.

Ena nam je otkrila kako je to izgledalo iz njezinog kuta gledanja.

– Upala sam na jedan tečaj filmske produkcije na kojem su birali samo nas 10, a koji je održavala agencija Mediorite. Oni su nam dali znanje, a svaki od nas imao je zadatak napraviti video na temu rast. Trebali smo u vremenu od dva do tri tjedna napraviti kratkometražni film. Mogla sam izabrati koga želim da mi pomogne, ali htjela sam većinu toga napraviti sama pa sam bila glavna redateljica – kaže Ena.

Dodaje kako je kroz taj video htjela pokazati želju za konstantnim rastom koja se dogodila već u Hrvatskoj pa je zato i došla u London prije tri godine.

– Za video sam imala malu pomoć. Naime, imala sam kameru, Tjaša mi je dala nekoliko savjeta i imala sam još jednog prijatelja koji mi je pomogao na setu. Bilo je dosta problema oko toga, ali uspjeli smo sve odraditi i nastao je kratki film. Jako me zanima gluma i općenito koncept filma i želim raditi u toj kreativnoj industriji. Ovo je samo početak. Planiram još puno projekata i sada se već polako prijavljujem na drugi tečaj koji je više vezan samo za glumu. San mi je biti u tom svijetu jer mi je tu srce najsretnije – zaključuje ova mlada glumica.

zatvori