Četvrtak, 25. travnja 2024.

Šafarek i Verčević: Iako nije dokazano da životinje mogu predvidjeti potres, na vibracije reagiraju prije nego ljudi

Nakon razornog potresa koji je u utorak najviše pogodio Sisačko-moslavačku županiju, na društvenim mrežama, ali i u svakodnevnim razgovorima pojavili su se brojni komentari koji se tiču životinjskog svijeta.

Kućni ljubimci počeli su se čudno ponašati, bili su uznemireni, psi su počeli zavijati, mačke trčati kao sumanute, samo su neki od komentara na koje smo naišli pa smo se zapitali mogu li životinje predvidjeti potres.

Koprivnički biolog Goran Šafarek smatra da životinje ne mogu predvidjeti potres onako kako to možda mi zamišljamo.

– Ali, životinje mogu osjetiti da se nešto događa, pogotovo zato što potresu prethodi puno sitnijih, teško osjetljivih podrhtavanja koje samo precizni instrumenti mogu zabilježiti. Životinje se drugačije ponašaju i one osjete ta neka takozvana finija podrhtavanja. One puno više ovise o osjetilima pa tako i o osjetilima koja detektiraju ta podrhtavanja. Neke životinje, posebno zmije zapravo toliko ne čuju koliko je njihov sustav više usmjeren na vibracije u tlu. Kad zmije počnu uokolo bježati, onda je to znak da se nešto gadno dešava – objasnio je Šafarek.

Goran Šafarek. Snimio Marko Posavec.

Dodao je da životinje u načelu mogu osjetiti već neke sitne predznake potresa.

– Ljudi to mogu pratiti, ali reći hoće li se svaki put dogoditi potres ili ne, nemoguće je reći. Sigurno je da i kod životinja ima i pogrešaka, ali u načelu je moguće – kazao je Šafarek.

Sličnog je mišljenja i Nina Verčević, predsjednica Udruge Šinterice dobra srca, koja je napomenula da stručna literatura vrvi dokazima o abnormalnom ponašanju životinja prije samog potresa.

– No, ne postoji nikakvo istraživanje koje bi sa sigurnošću potvrdilo da životinje imaju sposobnost predvidjeti potres. Ali, uznemireno ponašanje svih vrsta životinja, uključujući kućne ljubimce i divlje životinje, ipak ukazuje da pojedine životinje prije reagiraju na potres od ljudi. Pretpostavka je da životinje, koje imaju jače izoštrena osjetila od ljudi, prije osjete vibracije zemlje – naglašava Verčević.

Nina Verčević. Snimila Sonja Barčanec.

Ističe da njihovo ponašanje varira od životinje do životinje te da postoje slučajevi u kojima životinje nisu pokazale nikakvu promjenu u ponašanju prije samog potresa, a opet postoje slučajevi gdje se životinje počinju glasnije glasati, uznemireno hodati, plivati, trčati, grebati po vratima i namještaju.

Što se tiče samog doživljaja potresa, Verčević kaže da se i tu bilježe velike razlike u ponašanju.

– Pojedine životinje se uznemire već i pri manjem potresu, dok druge uopće ne reagiraju. U svakom slučaju, potresi većih magnituda uznemire sve životinje koje pokazuju panične reakcije opisane ranije. Stres kod životinja ne uzrokuje samo podrhtavanje tla već i promjene u ponašanju vlasnika, strah vlasnika, urušavanje objekta i slično. Potres na životinje djeluje stresno i kod njih je također primijećen strah – pojašnjava Verčević i dodaje da su joj se javljali volonteri i prijatelji koji su istaknuli da su njihove, ali i životinje susjeda, počele lajati, spustile su rep, uznemireno su se kretale, pijetlovi su počeli kukurikati, psi su se sakrili ispod stolova, kreveta i slično.

zatvori