Srijeda, 24. travnja 2024.

POMOĆ ZA NAJMLAĐE Posvojiteljima 2.000 kuna, za treće dijete besplatan vrtić…

Na koprivničkom Gradskom vijeću doneseno je nekoliko demografskih odluka.

Tako je posvojiteljima omogućena pomoć za opremu djeteta, treće i svako sljedeće dijete ima pravo na besplatan vrtić, a poduzetnicama početnicama subvencionirat će se troškovi smještaja djece u vrtićima.

Grad Koprivnica tako je predložio odluku da se i posvojiteljima koji posvoje starije dijete, dakle ne samo novorođenče, dodatno omogući da ostvare prava na pomoć za opremu djeteta. Dodajmo da je novčani iznos koji se isplaćuje roditeljima, odnosno skrbnicima ili posvojiteljima uvećan s dosadašnjih 1.500 kuna na 2.000 kuna. Planirana sredstva za ostvarenje ove odluke iznose 500.000 kuna.

Grad je također za treće i svako sljedeće dijete iz iste obitelji osigurao pravo na besplatan dječji vrtić ili obrt za čuvanje djece, bez obzira na to gdje se ostala djeca nalaze. U Gradu kažu da je važno da su u redovnom odgojno-obrazovnom sustavu, odnosno osnovnoj školi, srednjoj školi ili na fakultetu. Dodali su da je u gradskom proračunu za navedene mjere osigurano dodatnih 200.000 kuna koje će prema najavama moći ostvariti 40-ak djece u odnosu na dosadašnjih šestero. Ukupan planirani iznos s dodatnim mjerama iznosi 700.000 kuna.

Grad će ujedno subvencionirati i troškove smještaja djece u dječjim vrtićima ili obrtima za čuvanje djece poduzetnicama početnicama za prvu godinu poslovanja. Ta je odluka donesena s ciljem poticanja povećanja broja gospodarskih subjekata i gospodarskih aktivnosti poduzetnica. U Gradu napominju da mjere mogu koristiti subjekti malog gospodarstva koje su osnovale žene, u cijelosti u privatnom vlasništvu, sa sjedištem, odnosno prebivalištem na području Koprivnice.

zatvori