Utorak, 26. ožujka 2024.

Od subote nova ograničenja za trgovine i trgovačke centre

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović jučer je najavio nova ograničenja za trgovine i trgovačke centre prema kojima će za svoje kupce morati osigurati od 10 do 20 metara kvadratnih prostora, ovisno o veličini neto prodajne površine, a stupaju na snagu u subotu, donosi HINA.

Odluku o posebnoj organizaciji djelatnosti trgovina vrijedit će od 12. prosinca do 10. siječnja 2021. godine.

U smislu te odluke, prodavaonice i trgovački centri razvrstani su prema neto površini prodajnog prostora, odnosno, prema ukupnoj površini trgovine umanjenoj za skladišne prostore, sanitarne čvorove, evakuacijska stubišta, tehničke prostrije i ostale prostorije koje nisu dostupne za kupce i posjetitelje.

Prema novoj odluci, od subote će u trgovinama koje imaju do 10 kvadratnih metara neto površine prostora, moći boraviti samo po jedan kupac.

Za one od 11 do 100 kvadrata najveći dopušteni broj kupaca bit će određen tako da se za svakog kupca mora osigurati najmanje 10 kvadrata prostora.

To se u trgovinama neto površine prodajnog prostora od 101 do 200 kvadratnih metara povećava na najmanje 12 kvadrata po kupcu, a za one od 201 do 2.000 kvadrata vrijedit će ograničenje od najmanje 16 kvadrata, dok će sve trgovine s više od 2.000 kvadratnih metara neto prodajne površine za svakog kupca morati osigurati najmanje 20 kvadrata prostora.

Za trgovačke centre, najveći dopušteni broj kupaca odredit će se tako da za svakog kupca mora biti osigurano najmanje 16 kvadrata prostora.

Sve prodavaonice i trgovački centri bit će obvezni na ulazu jasno istaknuti obavijest o najvećem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u njima te se strogo pridržavati ograničenja dopuštenog broja.

Božinović je najavio da se za prodavaonice s više od 2.000 kvadrata neto površine prodajnog prostora i trgovačke centre uvode i dodatne nužne epidemiološke mjere, a uključuju obustavu organiziranog prijevoza za kupce i posjetitelje, obvezu osiguranja sprječavanja ulaska prekomjernog broja kupaca, te uvođenje redara koji će spriječiti prekomjerni ulazak kada dopušteni broj posjetitelja prijeđe 90 posto maksimalnog dopuštenog broja. Također, imat će obavezu uklanjanja ili fizičkog onemogućavanja sjedenja na zajedničkim dijelovima trgovačkih centara, uklanjanja ili ograđivanje namještaja za sjedenje iz dijelova predviđenih za konzumaciju jela i pića, te uklanjanja ili onemogućavanje korištenja aparata za zabavu.

zatvori