Ilustracija / Izvor: PU koprivničko-križevačka
Dvije ručne bombe, jedna mina, sedam komada rasprskavajućih sredstava, jedan pištolj, dva komada ostalih vrsta oružja i 689 komada streljiva, rezultat je akcije ‘Manje oružja, manje tragedija’ u studenom na području Policijske uprave koprivničko-križevačke.

Akcija je to koju kontinuirano provodi policija, a koja ima za cilj dragovoljnu predaju oružja, minsko-eksplozivnih sredstava i streljiva.

Akciji se u studenom odazvao veći broj građana Koprivničko-križevačke županije koji su tako izbjegli moguće prekršajne ili kaznene sankcije. Ono što je najvažnije, poručuju iz policije, dragovoljnom predajom oružja otklonili su opasnost iz svoje okoline i dali svoj doprinos većoj sigurnosti.

Iz policije dodaju kako ova akcija omogućava građanima dobrovoljnu predaju zabranjenog i dozvoljenog oružja bez vremenskog ograničenja. Protiv građana koji prijave zabranjeno i dozvoljeno oružje nadležnom tijelu radi predaje neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

– Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja, a osobito na oružje kategorije A – zabranjeno oružje: automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i slično – naglašavaju u policiji.

O dragovoljnoj predaji oružja građani se mogu informirati putem besplatne telefonske linije 0800-88-92. Također građani mogu dojaviti informacije o ostavljenom ili pronađenom oružju na broj 192.

– Nakon poziva na njihove kućne adrese uputit će se policijski službenici u civilu s vozilom bez policijskih oznaka koji će takvo oružje preuzeti te tako osigurati anonimnost građana i sigurnu predaju oružja – zaključili su iz policije.