Utorak, 16. travnja 2024.

Ljubić: Dvadesetak osoba iz stradalih područja stiglo je u naš kraj, Županija donira 200.000 kuna

I Županijska uprava će izdvojiti određenu svotu novca iz proračuna za stradale u potresu, rekao je to Dravi.info načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije i dožupan Ratimir Ljubić.

– Županija će danas tijekom dana donirati 200.000 kuna na račun Sisačko-moslavačke županije koje će oni upotrijebiti za najpotrebitije – kazao je Ljubić.

>> Grad Koprivnica donira 200.000 kuna za područja stradala u jučerašnjem potresu

Dodao je da su članovi županijskog Stožera civilne zaštite u redovitoj komunikaciji s tamošnjim službama.

– Kod njih je i dalje jako opasno jer se svako malo događaju mali potresi. Stanovnici su uznemireni i nisu maksimalno sigurni u svojim kućama. Većina njih je u prihvatilištima, šatorima, kontejnerima, automobilima, a neki su i napustili to područje – rekao je.

Pet osoba jučer je smješteno u Hotel Podravina, napomenuo je Ljubić.

– Trenutno je tamo jedna mlada obitelj s jednomjesečnom bebom i još dvije osobe, no možda još neko dođe. Također, neki su došli u privatnim aranžmanima kod svojih rođaka, prijatelja pa nemamo kompletne podatke, ali znamo da je dvadesetak, možda tridesetak osoba iz Sisačko-moslavačke županije došlo na područje naše županije i da su se ovdje smjestili – istaknuo je Ljubić.

Građane se i dalje moli da ne odlaze na sisačko-moslavačko područje samoinicijativno jer se stvaraju velike gužve koje otežavaju dolazak i rad žurnih službi.

– Svakodnevna pomoć koja se prikuplja mora biti transparentna odnosno u suradnji s društvima crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac. Isto tako, u svim općinama stožeri civilne zaštite zajedno s općinskim društvima Crvenog križa dogovorili su prikupljanje humanitarne pomoći. Oni pak komuniciraju sa stožerima civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije, Grada Petrinje i Grada Siska te će se pomoć upućivati onoliko koliko je potrebno. Stihijsko dovođenje pomoći dovelo je do toga da su volonteri i djelatnici Crvenog križa tamo pretrpani nekim potrepštinama, dok određene pak nedostaju – zaključuje Ljubić.

zatvori