Srijeda, 27. ožujka 2024.

Koprivnički saksofonist Vedran Momčilović studira u Splitu: Budućnost dođe sama od sebe dok se čovjek zaokupi projektima

Vedran Momčilović mladi je koprivnički glazbenik i student druge godine na Umjetničkoj akademiji sveučilišta u Splitu (UMAS).

Svira saksofon, a ljubav prema glazbi, kaže, nije naslijedio, nego je ona oduvijek tu. Ističe kako mu se saksofon čisto vizualno svidio kada je imao devet godina, no sada je jako sretan što je izabrao baš taj instrument.

– Kada sam bio dijete htio sam biti lead gitara u nekom rock bendu i mislio sam da se to uči u glazbenoj školi. Tada nije bilo mjesta na smjeru gitara pa sam odabrao saksofon kod profesora Vojkana Jocića i tako slučajno nabasao na odličnu situaciju i vrhunskog stručnjaka – objašnjava ovaj mladi glazbenik.

Uz saksofon, Vedran još svira klavir, a pomalo uči i flautu. Kaže kako mu je lijepo studirati u Splitu, najviše zbog obiteljske atmosfere.

– Jako je lijepo studirati na tako maloj akademiji jer je stvarno obiteljska atmosfera i to, barem u mojem slučaju, pozitivno utječe na rad. Postoje neke predrasude o samoj akademiji koje čujem na ulici od ljudi. Recimo da su profesori manje stručni ili da je lakše upisati nego u Zagrebu, ali svatko tko dođe tu raditi i studirati ubrzo shvati da to nije slučaj – govori Vedran.

Ustupio Vedran Momčilović.

U sklopu fakulteta nastupa u ansamblu S/UMAS i svira alt saksofon. Članovi sviraju suvremenu glazbu, a trenutno se bave elektro-akustikom, što znači da uz njihove instrumente (kvartet saksofona, bas i Bb klarinet, piccolo, sopran flautu i klavir) prethodno zapisan midi file ide preko razglasa u publiku.

– Obožavam sudjelovati u ansamblu jer ne samo da imamo priliku učiti od jednog velikog stručnjaka u vidu našeg umjetničkog voditelja, a ujedno i mojeg profesora Gordana Tudora, nego smo svi zaista veliki prijatelji i živimo najbolje živote, pogotovo kada sviramo koncerte na raznim mjestima u Hrvatskoj, a uskoro, nadamo se, i u regiji. Također, otvaraju se neka nova vrata i rušimo predrasude o suvremenoj glazbi kao nepristupačnoj, elitističkoj ili prepotentnoj – otkriva ovaj 22-godišnji Koprivničanac.

Vedran je ujedno i član koprivničkog benda Impressions, ali je trenutno zaokupljen studiranjem, a i ova godina je bila neplodonosna za sve bendove pa tako i Impressions. Nada se da će se normalizacijom situacije opet i za bend nešto pokrenuti, naravno i s vlastitim trudom, a ističe kako članovi nikad ne prestaju s pisanjem glazbe bez obzira na situaciju. Misli da za sve ima nekog prostora ako se radi iskreno.

Ustupio Vedran Momčilović.

Vedran smatra da je moguće živjeti od alternativne glazbe, ali on se sam ne bi ograničavao isključivo na samo tu vrstu glazbe.

– Vjerojatno je moguće živjeti od toga, ali uz to ovisi i u koliko je projekata netko uključen, koliko je popularan, je li autor i slično. Međutim, nisu to onda neki prihodi, a pogotovo sada kada vidimo da se kulturni djelatnici i izvođači smatraju “neesencijalnima” u doba ove javnozdravstvene krize – objašnjava on.

Ovaj mladi glazbenik kaže kako u zadnje vrijeme najviše sluša britanski rock sastav Radiohead zbog raznolikosti diskografije, ali to se mijenja otprilike svakih mjesec do dva.

Kada je u Splitu fokusiran je uglavnom na svoje studiranje i napredovanje kao instrumentalist te na ansambl S/UMAS.

– Kod kuće pak sviram u već prije spomenutim Impressionsima u kojima sam i autor. Također sudjelujem u radu koprivničke jazz platforme Behave Community i uvijek nešto sviram s Aleksandrom Vrhovcem u njegovim bendovima Acid Hags i Grinded Grin. I tako budućnost dođe sama od sebe dok se čovjek zaokupi projektima. Bar tak mislim – zaključuje saksofonist.

Ustupio Vedran Momčilović.
Ustupio Vedran Momčilović.
zatvori