Utorak, 23. travnja 2024.

Hlebinski KULeri u Koprivnici, a Umjetnost u zajednici u Hlebinama

U Galeriji Mijo Kovačić u Koprivnici i Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama postavljene su dvije izložbe koje su rezultat rezimiranja i sagledavanja učinjenog kroz godinu.

U koprivničkoj Galeriji od 1. do 11. prosinca otvorena je izložba likovnih ostvarenja ovogodišnjih polaznika dječjeg kampa KUL Hlebine. U Galeriji naivne umjetnosti od 5. prosinca pa do 31. siječnja može se pak razgledati izložba studentskih radova u sklopu projekta “Umjetnost u zajednici”.

Kamp KUL Hlebine održan je od 4. do 6. rujna, a djeci je ponovno približio naivnu umjetnost kroz upoznavanje fundusa Galerije naivne umjetnosti i Galerije Josip Generalić u Hlebinama te Galerije Ivan Večenaj u Goli, slikanje na staklu pod vodstvom Z. Kolareka i S. Pongraca, ali i (nekadašnji) život na selu kroz posjet imanju Stari zanati na kojem su istraživali tajne pletarstva.

– Inspirirani slikama, ali i narodnim pričama i legendama, KULeri su svoje doživljaje prenijeli na stakla, baš poput nešto starijih studenata zagrebačke akademije likovnih umjetnosti koji su suradnji s danas aktivnim naivnim slikarima stvorili nova umjetnička djela u sklopu projekta “Umjetnost u zajednici: redefiniranje nasljeđa grupe Zemlja” – poručili su iz koprivničkog muzeja.

Dodali su kako su uz Zvonka Sigetića, Ivana Andrašića i Dražena Teteca stvarali studenti Klara Burić, Jelena Bogdanić i Dorian Pacak pod mentorstvom Sebastijana Dračića, s kojima su surađivali i studenti etnologije i kulturne antropologije Lea Biličić, Josip Čekolj i Damjan Roce, pod vodstvom mentorice Nevene Škrbić Alempijević.

Projekt je uključio i istraživački filmski rad Bojana Mrđenovića i video humoresku Luke Hrgovića. Dio projekta održan je i na Velebitu gdje se spomenutim studentima priključuje profesorica Maja Rožman te Luka Tomić koji, među ostalim, sudjeluje na radionici land arta u Nacionalnom parku Paklenica u suradnji s umjetnikom Markom Cullenom, Josipom Zankijem i Majom Flajsig (voditelji projekta) te studentima Martom Dijak, Antom Dujmovićem.

Djelovanjem na Velebitu projekt je nastojao oživotvoriti utopijsku viziju Hlebinske škole o zemaljskom raju koju je naivno slikarstvo tražilo u sjećanju na podravsko selo početkom 20. stoljeća.

zatvori