Subota, 20. travnja 2024.

Brončane Petika i Milosavljević: Reprezentativni uspjeh rezultat je zajedništva

Hrvatska rukometna reprezentacija na Europskom prvenstvu u Danskoj osvojila je povijesnu brončanu medalju.

Hrvatice su na prvenstvo otišle bez imalo pompe, no vratile su se i više nego glasno. Razlog tome je prva medalja hrvatskog ženskog rukometa na jednom od velikih natjecanja.

U redovima Hrvatske reprezentacije veliku ulogu imale su Snježana Petika, bivša igračica i trenerica Podravka Vegete, te Dejana Milosavljević, trenutna članica najtrofejnijeg hrvatskog ženskog rukometnog kluba.

Petika, koja je u Danskoj bila u ulozi pomoćne trenerice, istaknula je da je od prvog dana selektor Šoštarić i cijeli stožer vjerovao u ovu reprezentaciju, možda čak i više nego što su one vjerovale same u sebe.

– Reprezentacija je spoj mladosti i iskustva igračica koje su u najboljim igračkim godinama. Prošlo prvenstvo nedostajao nam je izraziti šuter kojeg protivničke obrane moraju dubokim izlaskom zatvarati kako bi došla do izražaja naša dva vrhunska pivota. Imamo brze tehničarke te među vratnicama sigurnost. Odigrali smo vrhunsku obranu na koju protivničke ekipe nisu imale odgovore jer je trend fokusiran uglavnom na napad – istaknula je Petika.

Snimio Marko Posavec.

Dodala je da je Hrvatske sve ekipe osim Norveške i Francuske svela na mali broj postignutih golova.

– Ono što bi i prošlo kroz obranu zaustavila je fantastična Pijević. Ovu ekipu prvenstveno krasi zajedništvo, borbenost i želja za dokazivanjem. Vjerovala sam da ćemo biti dobri i proći prvi krug, ali nitko nije mogao vjerovati u ovakav kraj kao iz snova – dodala je Petika.

Naglasila je da će prvenstvo osim po medalji zapamtiti i po činjenici da su bile zatvorene u hotelu bez mogućnosti izlaska na svježi zrak.

– Jedini izlazak je bilo par koraka od autobusa do dvorane i obrnuto. U takvim okolnostima smo živjeli 18 dana bez ijednog incidenta. Cure su doslovno svaki dan provodile u pjesmi, plesu, zezanciji i u tako pozitivnoj atmosferi rezultat nije mogao izostati – zaključila je.

Dejana Milosavljević, članica Rukometnog kluba Podravka Vegeta, naknadno se priključila reprezentaciji u Danskoj.

Snimio Marko Posavec.

– Duboko u sebi sam se nadala iako nisam znala niti očekivala poziv, s obzirom na cijelu situaciju s koronom pred samo okupljanje – kazala je Milosavljević.

Ona je prije priključenja reprezentaciji provela 10 dana u izolaciji.

– Kada sam ponovno počela trenirati osjećala sam se dobro. Iako moram priznati da je tih 10 dana ostavilo sigurno nekog traga na meni i na mojoj tadašnjoj formi, možda i koji trening više da sam imala bilo bi bolje, ali ne želim se žaliti ipak sam doma došla s medaljom – rekla je.

Kao glavnog zabavljača, Milosavljević je istaknula Ćamilu Mičijević.

– Uvijek je puna ideja i energije, čak i kad nitko drugi nije. A kao lidera bih izdvojila Anu Debelić. Ona je sigurno zajedno s Ćamilom nosila cijelu obranu. Uz njih dvije moram spomenuti našu kapetanicu Katarinu. Svaka cura ima svoju veliku ulogu u ekipi – istaknula je.

Upravo zajedništvo je Milosavljević istaknula kao najjaču kariku u reprezentaciji.

– Mislim da nas je od početka turnira krasilo zajedništvo što su primjećivali i svi oko nas. Ova teška situacija je još više zbližila cure i dobili smo to nešto što nam je možda falilo do sada – kazala je.

Dodala je da smatra da na turnirima u narednim godinama mogu postići dobar rezultat.

– Nadam se da će s ovim rezultatom neke cure napokon dobiti priliku igrati u jačim ligama i da još više napredujemo sve skupa – rekla je.

Milosavljević sada očekuju klupske obveze.

– Uvijek pokušavam dati sve od sebe u svakom trenutku pa se isto tako nadam da će uz moje igre i rezultati kluba biti dobri. Prije korone smo pokazale da možemo i napokon smo odigrale dobre utakmice. Sigurna sam da će se nakon stanke sve cure još više zaželjeti utakmica i da ćemo pokazati kvalitetu te se nadam plasirati u drugi krug Lige prvakinja – zaključila je.

zatvori