Četvrtak, 25. travnja 2024.

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA Žustra rasprava vodila se oko proračuna za 2021. godinu

Članovi Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije sastali su se danas na 22. po redu sjednici koja je ponovno održana u koprivničkom Domu mladih.

Na dnevnom redu bile su 24 točke, a prve tri odnosile su se na proračun za tekuću i 2021. godinu te projekcije za 2022. i 2023. godinu te su izazvale najviše rasprave.

Podsjetimo da se Koprivničko-križevačka županija zadužila namjenskim kreditom za gradnju pet školskih dvorana i centre kompetentnosti u Koprivnici i Đurđevcu.

– Plan u 2020. godini koji se odnosi na prihode i primitke iznosi 740.680.000, a rashodi 720.340.000 kuna. U okviru prihoda poslovanja proračuna Županije do značajnih promjena došlo je u dijelu namjenskih prihoda od zaduživanja. Radi se o kreditu za dvorane i centre kompetentnosti – kazao je župan Darko Koren.

Nezavisni Željko Lacković pritom je kazao da ono što se omogućava jednima, treba se omogućiti svima.

– Projektna dokumentacija bi se trebala napraviti za energetsku obnovu svih matičnih i područnih te srednjih škola kojima upravlja Koprivničko-križevačka županija kako bi oni bili spremni za financiranje i povlačenje, odnosno korištenje COVID sredstava koja se najavljuju u sljedećoj godini. Smatram da je ovo dokaz i pokazatelj uspavanosti i lijenosti Županijske uprave koja je odredila tko će dobiti tih pet skupih dvorana. To će podijeliti s načelnicima tih općina i opteretit će proračune jedinica lokalne samouprave za jedno dugo naredno vrijeme – istaknuo je Lacković.

Župan mu nije ostao dužan pa mu je odgovorio kako se on uspavao i probudio sada kada je godina gotova.

Prihodi i primici u 2021. godini iznose 828.840.000 kuna, njegove projekcije u 2022. i 2023. godini su 703, odnosno 718 milijuna kuna, a temelj razlike su projekti dvorana i centra kompetentnosti. Rashodi i izdaci u 2021. godini predviđeni su na 819 milijuna kuna, a za 2022. i 2023. godinu 679, odnosno 689 milijuna kuna.

Marija Vukobratović, predstavnica SDP-a i laburista, predložila je šest amandmana, dok je Lacković predložio dva. Župan ih je sve odbio istaknuvši da prijedlog kojeg je dala Vukobratović, a tiče se povećanja sredstava za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu, kao stavka već postoji u proračunu.

Žustra se rasprava vodila i oko prijedloga s nezavisne liste. Naime, Lacković je rekao kako Đurđevac i sedam općina trpe iživljavanje župana na dostupnosti usluge hitne medicine.

– Potreban nam je tim dva i ne postoji ni jedan razlog da se ne uvede nadstandard – istaknuo je Lacković.

Na to mu je župan odgovorio kako je vrsta skrbi kakvu ima Đurđevac adekvatna.

Vukobratović i Lacković županu su jasno dali do znanja da proračun neće prihvatiti istaknuvši kako ga smatraju nepoštenim.

No, glasovanjem većine za, točnije uz 28 glasova za, sedam protiv i jedan suzdržan donijet je proračun za 2021. godinu.

zatvori