Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Verica Rupčić: Sigurnom kućom pomoći će se žrtvama nasilja, ali moramo raditi na tome da se izmjesti nasilnik, a ne žrtva

Lijepe vijesti stižu za Koprivničko-križevačku županiju, jučer na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Novi početak” u sklopu kojeg su osigurana sredstva za rad sigurne kuće.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije Verica Rupčić zadovoljna je ugovorom kojeg je jučer potpisao župan Darko Koren jer smo jedna od šest županija koja nema sklonište za žrtve obiteljskog nasilja.

– Ovim projektom će se to riješiti i to tako kako je zakonodavac predvidio. Moram podsjetiti da smo mi kao jedina županija upravo na inicijativu našeg Povjerenstva tamo davne 2011. godine imali sigurnu kuću i to čak kroz tri godine po modelu specijaliziranog udomiteljstva što se pokazalo dobrim, no zakonodavac je u tom trenutku odlučio mijenjati zakon pa je jednostavno izbrisao žrtve obiteljskog nasilja i ukinuo tu mogućnost – istaknula je Rupčić.

Rupčić smatra da će se ovim projektom pomoći ženama žrtvama nasilja i to je ono što je dobro, jer ih se neće izmještati u druge gradove diljem Hrvatske.

– Ono što nije dobro je to što mi i dalje moramo izmještavati iz zajedničkog domaćinstva ženu koja je najčešće dugi niz godina izložena nasilju i torturi svake vrste, a ne nasilnika. To je ono što nas žalosti – da je žrtva ta koja je stigmatizirana, koja mora promijeniti cijeli svoj život, pokupiti svoju djecu, otići u sigurnu kuću, a to je isto prijelazno rješenje u kojem može biti godinu dana ili kolika je potreba. A što nakon, ako je žena ekonomski ovisna, nema posla i slično – objasnila je Rupčić i dodala da je uspostavljen Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja gdje se na broj 116006 može dobiti podrška 24 sata na dan 365 dana u godina.

Dodajmo da je projekt “Novi početak” vrijedan nešto više od devet milijuna kuna, a njegovim potpisivanjem osigurana su sredstva za rad sigurne kuće u narednih 30 mjeseci što obuhvaća uređenje kuće, troškove života i zapošljavanje stručnjaka.

zatvori