Utorak, 16. travnja 2024.

VIDEO Stari zanati iz Hlebina spašavaju Božić: Ni nesretna korona zaustavit’ nas neće!

Udruga Stari zanati iz Hlebina ove se godine pobrinula da koronavirus ne zarazi i duh predblagdanskog razdoblja.

Naime, od 1. do 19. prosinca na svojoj će Facebook stranici svakog dana od 19 sati održavati radionice, male igrokaze, recitacije, čitanje bajki, izrade tradicijskih kolača te zanimljive prezentacije, poput one turističkog samoodrživog retro-vlakića, inače u potpunosti hlebinskog patenta.

– Ljubitelji starih običaja i vještina na imanju će moći vidjeti kako se primjerice izrađuju unikatne potkovice s imenom, glinene posude za pečenje i vrčevi za kiseljenje mlijeka, ili pak pletene košare za kukuruz. Ako vam sve ovo djeluje kao popis zanimljivih i originalnih božićnih poklona, čekajte da čujete dalje. Kako navode glavni djedičini vilenjaci, Petra i Ervin, u neobičnoj hlebinskoj božićnoj radionici nastajat će i različite tradicijske drvene igračke, autići, avioni, vlakići, konjići, patkice, ali i viteški mačevi, sjekire i štitovi – poručuje Tihomir Želimorski, poznati hlebinski bradonja koji će ujedno i utjeloviti Djeda Mraza.

Želimorski dodaje kako će se brojnim aktivnostima pridružiti i hlebinski majstori naivne umjetnosti. Tako će zainteresirani puno korisnih stvari moći naučiti od slikara Zlatka Kolareka, Stjepana Pongraca i Branka Matine.

– Udruga Stari zanati tijekom 2020. godine unatoč pandemiji na siguran je način organizirala niz zanimljivih manifestacija, pa sigurno nikome, a najmanje koroni, neće dopustiti da ukrade podravski Božić – kazao je Želimorski.

Program će se provoditi pod geslom “Djed Mraz kod vas”, a u potpunosti je siguran jer je online. Tako će se veliko hlebinsko imanju Udruge tijekom prosinca preobraziti u pravi mali tradicijsko-stvaralački pogon Djeda Mraza.

– Ni nesretna korona zaustavit’ nas neće, jer Djedica u vlakiću i Facebookom se kreće! – zaključio je.

Najavaaaaaaa 😊😊🥰🥰

Objavljuje Stari zanati u Petak, 27. studenoga 2020.

 

zatvori