Četvrtak, 28. ožujka 2024.

SLUŽBENO Zatvaraju se kafići, restorani, teretane, zabranjuju se svadbe

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković upravo je predstavio nove pooštrene mjere prema kojima se, između ostalog zatvaraju kafići, restorani, teretane, fitness centri, kasina, kladionice, zabranjuju se svadbe i sajmovi.

Zatvaraju se kafići i restorani, dozvoljena je jedino priprema i dostava hrane koja nema ograničeno radno vrijeme. Ugostiteljskim objektima iz skupine hoteli i kampovi dozvoljeno je raditi.

Na javnim okupljanjima maksimalno će moći biti 25 osoba, a na privatnima 10 uz korištenje zaštitne maske, dok javna događanja mogu trajati do 22 sata. Na pogrebima i posljednjim ispraćajima može biti do 25 osoba.

Prodavaonice, trgovački centri, muzeji, kazališta, kina, škole ostaju otvoreni, no broj posjetitelja će biti ograničen brojem kvadrata, a pekarama je dozvoljen rad do 22 sata, dok se u kina neće smijeti unositi hrana i piće.

Što se tiče javnog prijevoza, popunjenost ne smije prelaziti 40 posto prijevoznih mjesta, a vozači i putnici moraju nositi zaštitnu masku.

Obustavljaju se treninzi i sportska natjecanja osim za one najvišeg ranga.

Zabranjene su probe amaterskih zborova, zatvaraju se dječje igraonice i plesne škole, dok škole stranih jezika mogu raditi online. Preporučuje se da se mise održavaju online, a 25 ljudi maksimlano može biti u crkvi.

Poslodavci moraju zabraniti radnicima da dođu na posao ako imaju povišenu temperaturu ili neke od simptoma koronavirusa, a predlaže se rad od kuće gdje je to moguće, rad u skupinama ili klizno radno vrijeme i obavezno je provjetravanje prostora.

Nove mjere će, kako je kazao premijer, na snagu stupiti u subotu 28. studenog i trajat će do 21. prosinca.

– Ako se do 21. prosinca dovoljno spusti broj zaraženih, dio mjera će se ukinuti, a u protivnom će i dalje ostati na snazi. Osobna odgovornost je najvažnija i mi smo protiv kompletnog zatvaranja i policijskog sata – zaključio je Plenković.

zatvori