Utorak, 16. travnja 2024.

Marta Kunštić i u doba korone uspješna na Olimpijadi iz astronomije i astrofizike

Za odlične vijesti i promociju koprivničke Gimnazije Fran Galović ponovno se pobrinula Marta Kunštić, učenica 4. d razreda. Osvojila je Honorable mention na prvoj online Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike.

– Jedina sam iz Hrvatske ove godine osvojila nešto na individualnom natjecanju, a na timskom dijelu smo generalno svi bolje prošli pa sam i tamo osvojila Honorable mention sa svojim međunarodnim timom. Za inidividualni dio okupili smo se u Zagrebu, a organizatori su nas pratili i nadzirali putem live streama na YouTubeu. Za timski dio to je više bila zabavna aktivnost na kojoj smo pričali s ljudima sa svih strana svijeta da probamo riješiti dva zadatka u dva tjedna – ističe Marta.

Tim na Olimpijadi znanja / Ustupila Marta Kunštić

Marta je odabrala to područje jer misli kako je fascinantno sve što se događa izvan okvira same Zemlje i to je grana fizike gdje ima još toliko toga za otkriti. Voli i fiziku i znanost općenito, ali specifično ju zanima astronomija jer, kako kaže, ima jako puno neistraženih stvari koje bi voljela saznati.

Nakon gimnazije planira studirati fiziku, ali nije sigurna gdje.

– Sigurna sam da ću ići nekamo u inozemstvo, ne sviđa mi se to da u Hrvatskoj na PMF-u u Zagrebu nemamo sistem studiranja tri plus dvije godine, nego sve odjednom pa ne mogu ići na različite fakultete za preddiplomski i diplomski ako upišem tamo, a voljela bih kroz obrazovanje vidjeti što više različitih pristupa. Imam par opcija u glavi, a neke od njh su ETH Zürich, Tehničko sveučilište u Münchenu i Sveučilište u Groningenu – kaže ova nadarena učenica.

Marta Kunštić s Oskarom znanja. Izvor: FRANzine

Do sada je, kaže, promijenila dosta hobija. Trenutno svira ukulele, što joj je ispušni ventil i opušta ju.

Što se tiče online nastave, Marta misli da je ona u vrijeme koronavirusa organizirana koliko to profesori najbolje mogu, a njoj nedostaje mogućnost praktičnog rada na fizici i kemiji.

– Nije mi problem nositi masku, profesori razumiju ako netko treba na hodnik uhvatiti zraka i sve funkcionira. Meni osobno ne bi smetala online nastava jer i ovako i onako redovito imam preko 200 izostanaka svake godine zbog natjecanja pa sam se naviknula sama raditi neke stvari, ali shvaćam da bi onima koji nisu na to navikli bilo malo teže. Najviše me oko utjecaja korone na školstvo smeta to što ne mogu normalno na natjecanja – objašnjava ova buduća znanstvenica.

Marta se nada da će do 2021. godine pandemija biti daleko sjećanje kako bi uživo mogla upoznati svoje prijatelje s ovogodišnje Olimpijade i ponovno vidjeti one koje već zna.

– Trebala sam ići u Kolumbiju i Rumunjsku, ali to nije bilo moguće. Kolumbija je odgođena za 2021. godinu pa se nadam da će to biti moguće jer bi mi to bio prvi odlazak na prekooceanski let – zaključila je Marta Kunštić.

zatvori