Petak, 29. ožujka 2024.

Luka Femec iz COOR-a Podravsko sunce: Rad s učenicima je posebno zadovoljstvo i veseli me svaki njihov osmijeh i napredak

U Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce zaposleno je 40-ak djelatnika, a jedan od njih je i edukacijski rehabilitator Luka Femec koji je u povodu Svjetskog dana učitelja nagrađen na prijamu kod koprivničkog gradonačelnika.

– Velika je čast dobiti takvu nagradu. Izabran sam od strane kolega i to mi daje dodatnu motivaciju za rad, ali i obvezu da budem još bolji u ovoj situaciji kada se moramo prilagođavati cijelom odgojno-obrazovnom procesu – istaknuo je Femec koji radi kao učitelj edukacijske rehabilitacije u odgojno-obrazovnoj skupini za djecu s većim teškoćama u razvoju od 17 do 21 godine.

Objašnjava da mu je posao kroz niz edukacijsko-rehabilitacijskih postupaka i tretmana pružanje podrške koje utječe ne samo na akademsko razvijanje vještina kod učenika, već i na unapređenje njihovih socijalnih i svakodnevnih vještina, a sve s ciljem da oni što bolje funkcioniraju u svojim obiteljima i da budu punopravni članovi svoje zajednice.

Ustupio Luka Femec.

Smatra da je rad s ljudima posebno zadovoljstvo i da na neki način i sam može utjecati na razvijanje njihovih osobnosti, sposobnosti i funkcionalnosti tako da ga veseli svaki njihov osmijeh i pomak i sve novo što su naučili.

– Zadovoljan sam i ispunjen što sam izabrao ovo zanimanje. Ono što me veseli u mom poslu je to da je svaki dan drugačiji. Svakoj osobi se mora pristupiti individualno jer koliko god smo svi slični, toliko smo i različiti. S učenicima provodimo skoro pa i pola dana tako da moramo ući u njihov način života, podupirati ih i surađivati s roditeljima, što je veliki faktor kako bi napredak bio što bolji i vidljiviji – kazao je Femec.

U Podravskom suncu pokušavaju dodatnim projektima uključiti učenike u što više raznovrsnih aktivnosti kako bi ostvarili svoje potencijale i pokazali lokalnoj zajednici koliko su vrijedni i koliko mogu doprinijeti njenom razvoju. Jedan od projekata je školski vrt koji je prošle godine nagrađen kao najbolji na natječaju projekta Najljepši školski vrt u Hrvatskoj.

– Naša su djeca sudjelovala u svim aktivnostima i iznimno smo ponosni. Pripremali su ajvar, različite pekmeze i slično. Tim aktivnostima želimo učenicima proces odgoja i obrazovanja učiniti što zanimljivijim i dinamičnijim – napomenuo je ovaj koprivnički edukacijski rehabilitator.

Ono što je učenike Podravskog sunca posebno veselilo je njima prilagođeno novo igralište i nova Snoezelen senzorna soba. Sunčeva ljuljačka je prva sprava koja je bila pokretač uređenja njihovog igrališta. Snoezelen soba je, objasnio je Femec, smirujuća soba u kojoj poticanjem senzornih osjeta na neki način djecu pokušavaju umiriti, ali i potaknuti ta senzorna osjetila da se osjećaju ugodno i dobro.

Tijekom epidemije koronavirusa morali su se prilagoditi nastavi na daljinu i tu su veliku ulogu imali roditelji koji su na neki način postali neposredna podrška i pomoćnici u nastavi.

– Dobro smo opremljeni didaktikom i koristimo različite online sadržaje i digitalne alate, ali je za njihovo korištenje našoj djeci bila potrebna podrška roditelja. Promijenile su se i metode vrednovanja učeničkih radova, a ono što je najviše nedostajalo je socijalni kontakt jer naša djeca uistinu vole ići u školu. Ona im ne predstavlja samo odgojno-obrazovnu ustanovu, već mjesto druženja s vršnjacima i razvijanje socijalnih vještina. To je bilo najteže zamijeniti – zaključio je ovaj koprivnički učitelj.

Tekst pripremile Sonja Barčanec i Tea Jurković.

zatvori