Petak, 19. travnja 2024.

Kondicijski trener Podravka Vegete: Sve što smo planirali palo je u vodu, bit će dobro ako sezonu završimo bez ozljeda

Igračice Podravka Vegeta po drugi su puta u kratkom vremenu završile u samoizolaciji zbog zaraze koronavirusom.

Izolacija igračica utječe na njihovu fizičku spremu koja je vrlo bitna u zgusnutom ritmu treninga i utakmica u kakvom su se našle, poručili su iz kluba.

Same igračice ograničene su na nekoliko prostorija te je nemogućnost treninga najveći izazov stručnog stožera kluba.

Važan čimbenik u stručnom stožeru je kondicijski trener Nikola Golub koji brine o održavanju forme igračica.

– Sada imamo različite kategorije igračica u koje ih svrstavamo, jedna može trenirati sve, neke su u samoizolaciji, neke su pozitivne i one ne mogu ništa, imamo ozlijeđene igračice i slično. Diskontinuitet bilo kakvog rada u sportu nema povoljan učinak na sportaše i njihovu izvedbu – kazao je Golub.

Istaknuo je da svaka pauza uzrokuje smanjenje aerobnih kapaciteta i mišićnih sposobnosti.

– Ova specifična situacija koja nikog prije nije zadesila ostavlja velike nepoznanice i treba jako puno adaptacije u bilo kakvom procesu treninga. Cijelo vrijeme radimo nekakvo reprogramiranje. Cijeli program rada napravljen na početku sezone pao je u vodu – rekao je kondicijski trener i dodao da u klubu moraju raditi sve iznova jer svakim prekidom aktivnosti rukometašica moraju ponovno napraviti sve što je u njihovoj moći da vrate igračice u stanje prije mirovanja.

Ističe kako tek nakon toga mogu razmišljati o razvoju.

– Natjecanje je potpuno nepredvidivo, ne poštuju se nekakvi fiziološki periodi koji su potrebni igračima za odmor. Mi smo u tjedan dana odigrali četiri utakmice, u razmaku dva dana igrali smo dvije utakmice Lige prvakinja. U takvoj situaciji razmišljamo samo da zaštitimo igračice. Nama će ove sezone biti uspjeh ako izvučemo živu glavu, odnosno da ne bude povreda – istaknuo je Golub.

Kondicijski trener ukazao je na podatak da je na razini Europe od početka sezone pa sve do sada zabilježeno 20 puknuća križnih ligamenata koljena profesionalnih rukometašica. Dodao je kako je to izrazito zabrinjavajući podatak.

– Plan je bio igračicama dati tri dana slobodno nakon utakmice s CSKA, tri dana u kojima bi se one psihički i fizički odmorile, a zatim bismo nastavili s radom. No, u klubu sada opet moraju kategorizirati igračice. Postoji samo jedna sportašica koja može trenirati punim kapacitetom, koja je preboljela virus i koja nije zarazna. Ostale koje su pozitivne moraju mirovati, nitko se ne usuđuje ništa raditi s njima s obzirom na to da je koronavirus još uvijek poprilična nepoznanica – kazao je Golub.

Istaknuo je da one u samoizoalciji kod kuće rade najbolje što u ovom trenutku mogu.

– Imaju osobnu opremu i rade trening online. Pripremam za svaku od njih jedan trening na dan ovisno o njihovim potrebama. Drugi ćemo trening vjerojatno raditi zajedno online kao što smo radili u prvom valu samoizolacije. Cilj je pokušaj održavanja muskulature na nekoj zadovoljavajućoj razini i da slabljenje mišića pokušamo usporiti što je više moguće. No, nedostaju funkcionalni podražaji, anaerobni podražaji, razvoj kapaciteta pluća – zaključio je Golub.

zatvori