Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Tomislav Srednoselec nagrađen za najbolji diplomski rad s područja marketinga: Želja mi je ostati u Koprivnici i doprinijeti njenom razvoju

Koprivničanac Tomislav Srednoselec pravi je primjer da se pošteni rad i upornost isplate.

Naime Tomislav je nedavno dobio priznanje za najbolji diplomski rad s područja marketinga od Hrvatske agencije za direktni i indirektni marketing na nedavno održanoj petoj međunarodnoj znanstveno-stručnoj konferenciji CRODMA 2020.

Tema Tomislavovog diplomskog rada bila je Izgradnja marke poslodavca. Marka poslodavca, ističe Tomislav, neizostavan je dio korporativnog djelovanja.

– Može se objasniti kao proces i platforma u kojem kompanija stvara svoju vlastitu marku kako bi privukla najbolji kadar zaposlenika i zadržala postojeće radnike. Samim time tvrtke ostvaruju konkurentsku prednost. Ovu temu sam odabrao zato što sam mogao obuhvatiti sve elemente marketinga, organizacije i internog marketinga – rekao je Tomislav.

Snimio Valentino Štefanek.

Smatra kako je upravo ova tema danas jedna od najvažnijih u poslovnom svijetu. Biti poželjna organizacija, biti dobar brend, ističe Tomislav, ključno je za privlačenje kvalitetnog radnog kadra koji može ostvariti poslovne ciljeve.

– Napravio sam istraživanje nad studentima viših godina fakulteta, gdje sam istražio koji su poslodavci u očima studenta najpoželjniji u Hrvatskoj te koji elementi radnog mjesta su im važni – je li to plaća, ugodna radna atmosfera ili nešto drugo – kazao je.

Dodao je da je cilj diplomskog rada bio ući u svijet imidža organizacije, ulogu imidža organizacije te važnost izgradnje i upravljanja markom poslodavca.

Snimio Valentino Štefanek.

– Tema je važna i zato što je u Hrvatskoj prije pojave koronavirusa došlo do nestašice radne snage i poslodavci su shvatili da radnici biraju kompanije koje su na dobrom glasu i zaobilaze tvrtke koje imaju stil upravljanja iz nekih prošlih vremena “ako nećeš ti raditi ima tko hoće” – istaknuo je.

Tomislav je dodao kako takve stvari više ne prolaze te da radnici biraju uspješne tvrtke jer uspješna tvrtka za radnika znači i uspješan privatni život.

– Posebno se to odnosi na organizacije koje ulažu u razvoj svojih zaposlenika, ali i daju beneficije. Marketing je postao temelj osiguranja učinkovitosti poslovanja. Poduzeće koje ne ulaže u marketing kao i regrutacijski marketing, zaostaje za konkurencijom – primijetio je pišući rad.

Snimio Valentino Štefanek.

Što se tiče prijave na sam natječaj, Tomislav ističe kako je tu ključnu ulogu imao Erik Ružić, njegov profesor i mentor koji je prepoznao uložen trud i temu koja je dosad dosta nepoznata.

– Rad je priznat kao najbolji diplomski rad u području marketinga na fakultetima u Hrvatskoj i naravno da me takva nagrada potiče da i dalje ulažem u sebe kao osobu i da kroz život doprinesem zajednici i gradu za kojeg bi volio da se što više razvije. Volim korporativni marketing, menadžment te rad s poslovnim strankama, to je nešto što osoba pronađe u sebi i uživa u tome – zaključio je Tomislav.

Snimio Valentino Štefanek.

Tomislav je rođeni Koprivničanac, osnovnu i srednju turističku školu završio je u Koprivnici.
Već po završetku srednje škole počeo je raditi u turizmu i polako zarađivati svoj novac.

– Tada je to bio džeparac koji je meni puno značio. Prvi posao bio mi je na Pagu gdje sam radio popratne recepcijske poslove. Nakon nekoliko godina došao sam do pozicije samostalnog recepcionara. To je bio spoj ugodnog s korisnim, odnosno odrađivao sam praksu i zaradio sam – rekao je Tomislav.

Kako je radio u turizmu, govori nam Tomislav, tako je naučio jako dobro engleski, talijanski ali i druge jezike. Naglasio je da dolazi iz vrijedne obitelji kojoj je moto rad i samo rad.

– Otac je oduvijek bio lokomotiva obitelji dok mi je majka s druge strane pružila onu emocionalnu stranu odgoja. Nakon srednje škole upisao sam Ekonomski fakultet u Puli. Tijekom studiranja također sam radio i to kao recepcionar u Carlsbergu, ali i administrativne poslove u drugim firmama. Tijekom svih tih poslova naučio sam puno. Za sebe mogu reci da sam prilagodljiva i smirena osoba, pedantan i uredan na radnom mjestu – istaknuo je Tomislav.

Upravo svi raniji poslovi otvorili su mu vrata jednog dubrovačkog hotela s pet zvjezdica gdje je radio također kao recepcionar.

Tomislav je diplomirao 2019. godine te se vratio u Koprivnicu.

– Želja mi je oduvijek bila raditi i živjeti u mojoj Koprivnici. Koprivnica je lijep grad, iako joj po meni fali malo industrije i ulaganja. Početkom veljače zaposlio sam se na recepciji na bazenima Cerine. Iako mi je ovdje jako lijepo, u budućnosti bih volio raditi u svojoj struci, odnosno bilo koje područje iz poslovne ekonomije – naglasio je.

Snimio Valentino Štefanek.
zatvori