Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Dr. Devčić: Ne bih olako dopustio odlazak naših kadrova u druge bolnice, moramo čuvati svoje potencijale

Mato Devčić, ravnatelj Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek, u petak se na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije između ostaloga dotaknuo i teme posudbe medicinske opreme, ali i preusmjeravanja medicinskog kadra u druge bolnice.

Istaknuo je da su ravnatelji svih bolnica sjeverozapadne Hrvatske u kontaktu.

– Pratimo situaciju jedni kod drugih. Ako će biti zahtjeva drugih bolnica prema našoj, isto tako i naše prema drugim bolnicama, pravovremeno ćemo reagirati. Za sada takvih zahtjeva nije bilo. Svi naši djelatnici rade kod nas, nije bilo odlazaka u druge ustanove, a nadam se da neće ni biti potrebe za tim. Ne bih to olako dopustio s obzirom na dinamiku koja je danas takva kakva je – poručio je Devčić.

>> FOTO/VIDEO Dr. Devčić: Bolnica uvodi brze testove na koronavirus, unatoč zaraženom osoblju, spremni smo za povećan priljev pacijenata

Što će biti za sedam dana ili dva tjedna ne zna i istaknuo je kako je još neizvjesnije što će biti u siječnju i veljači.

– Prema tome moramo čuvati svoje potencijale i dugoročno planirati. Imamo zaražene liječnike i medicinske sestre unutar našeg sustava – dodao je.

Devčić je istaknuo kako koprivnička bolnica posjeduje 14 stacionarnih i tri transportna respiratora te je u pripremi za donaciju osam uređaja za terapiju visokim protokom kisika.

– Do sada nismo imali zahtjeva od drugih zdravstvenih ustanova, osim jednoga. Riječ je o jednom stacionarnom respiratoru starije generacije koji je prije otprilike četiri tjedna posuđen u Kliničku bolnicu Dubrava – kazao je Devčić.

Naglasio je da je Ministarstvo zdravstva za bolnice u Dubravi i Varaždinu tražilo određeni broj respiratora, no to su riješili.

– U tom trenutku kada je došla molba od strane Ministarstva prema svim bolnicama u Hrvatskoj pa tako i našoj, sedam respiratora bilo je u upotrebi na COVID odjelu te su četiri respiratora bila u upotrebi na drugim odjelima. Tako da su 11 od 13 respiratora bili angažirani te nije bilo moguće ni razgovarati o posudbi respiratora – zaključio je ravnatelj.

zatvori