Četvrtak, 25. travnja 2024.

Župan Koren sudjelovao u svečanom obilježavanju Dana početka oslobođenja zapadne Slavonije

Uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća jučer, u četvrtak, održano je svečano obilježavanje obljetnice Trokut-Novska, Dan početka oslobađanja zapadne Slavonije i komemoracija u spomen na poginule hrvatske branitelje u oslobađanju.

Svečanost se održala na lokaciji spomen-područja Trokut-Novska.

Svečanom obilježavanju prisustvovali su Darko Koren, koprivničko-križevački župan, i Siniša Pavlović predsjednik županijskog Odbora za branitelje iz Domovinskog rata, poručili su iz Službe ureda župana.

Komemoracija se održava svake godine 29. listopada u spomen na dan početka strateške vojne operacije “Orkan 91” kojom je oslobođen najveći dio zapadne Slavonije.

Komemoracijom se odaje počast 327 poginulih branitelja iz 17 postrojbi koje su sudjelovale u obrani i oslobađanju okupiranih naselja.

U Domovinskom su ratu s područja Koprivničko-križevačke županije poginula su 152 branitelja, od kojih je njih 23 svoj život položilo u borbama na bojišnici zapadne Slavonije.

– Odajući počast poginulim braniteljima na novljanskoj bojišnici tijekom jeseni i zime 1991. godine, zapravo se prisjećamo jedne od najznačajnijih pobjeda Hrvatske vojske nad srpskim agresorom i JNA u početnoj fazi Domovinskog rata. U uspješnim akcijama Orkan, Otkos i Papuk oslobođena je većina okupiranog teritorija zapadne Slavonije – kazao je Koren.

Dodao je kako je ostali dio zapadne Slavonije oslobođen u akciji Bljesak 1995.

Izvor fotografija: Sisačko-moslavačka županija

– No zapravo je u teškim vremenima 1991. kad je neprijatelj prodirao sa svih strana, pobjedom u zapadnoj Slavoniji spriječeno odsijecanje Slavonije od ostatka Hrvatske. Hrabrošću i požrtvovnošću naših branitelja uspjeli smo sačuvati Hrvatsku od neprijatelja i moramo se pokloniti svima koji su sudjelovali u tim akcijama, a posebno onima koji su tada položili svoje živote na oltar Domovine i zauvijek nas zadužili – rekao je.

Župan je istaknuo kako se na teritoriju Koprivničko-križevačke županije nisu vodile bitke u Domovinskom ratu.

– Kao župan ponosan sam što su branitelji s područja Podravine i Prigorja imali značajnu ulogu u operacijama oslobađanja zapadne Slavonije, ali i u cijelom Domovinskom ratu. Neka nam vaše jedinstvo i pobjeda u Domovinskom ratu budu zalog i nadahnuće za budućnost. Situacija u našoj zemlji možda nije idealna, ali važno je da postoje vjera i nada u bolju Hrvatsku za našu budućnost i budućnost naše djece – zaključio je župan.

Dodajmo kako su vijenac u spomen na branitelje zajednički su položili župan Koren u ime Koprivničko-križevačke, župan Ivo Žinić u ime Sisačko-moslavačke, pročelnica Ksenija Čuljak u ime Zagrebačke te zamjenica župana Bojana Hribljan u ime Bjelovarsko-bilogorske županije, kao i gradonačelnik Marin Piletić u ime Grada Novske.

Izvor fotografija: Sisačko-moslavačka županija
zatvori