Petak, 29. ožujka 2024.

U ponedjeljak počinje cijepljenje protiv gripe, za našu županiju osigurano 12.400 doza cjepiva

U ponedjeljak počinje cijepljenje protiv gripe, poručili su iz Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije.

– Zbog epidemije izazvane koronavirusom cijepljenje se neće provoditi u županijskom Zavodu za javno zdravstvo nego kod izabranog liječnika obiteljske medicine i pedijatra. Svi zainteresirani trebaju s izabranim liječnicima dogovoriti termin cijepljenja kako bi se izbjegle gužve – poručili su iz Zavoda.

Dodali su da je cjepivo prvenstveno namijenjeno, a time i besplatno za osobe starije od 65 godina, kronične bolesnike svih dobi, zaposlenike i korisnike domova za starije osobe i njegu kroničnih bolesnika, zdravstvene djelatnike i trudnice.

– Ako se želite cijepiti “komercijalno nabavljenim cjepivom” to može učiniti u dogovoru sa svojim izabranim liječnikom koji će vam izdati “bijeli recept” za kupnju cjepiva u ljekarni. Cjepivo će stizati u nekoliko navrata stoga vas molimo za strpljenje i razumijevanje – kažu u Zavodu.

Iz Službe ureda župana poručili su da je za Koprivničko-križevačku županiju osigurano ukupno 12.400 doza cjepiva, druga pošiljka se očekuje krajem listopada, a treća u prosincu.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo stigla je informacija da je ove godine naručeno četverovalentno cjepivo, a njegov sastav sukladan je preporuci Svjetske zdravstvene organizacije za ovu sezonu te se temelji na rezultatima kontinuiranog praćenja genskih i antigenskih osobina cirkulirajućih virusa gripe u prethodnoj sezoni.

– U tijeku je distribucija prvog dijela cjepiva protiv gripe. Ove je godine za Hrvatsku nabavljeno 460.000 doza, što je nešto više od procijenjenih potreba početkom godine. Naime, početkom godine se tražilo od liječnika koji cijepe da na temelju odaziva na cijepljenje procijene potrebe za ovu jesen. Ukupno je traženo 449.300 doza, a nabavljeno 460.000 doza – objašnjavaju u HZJZ-u.

Napominju da je, zbog povećanog interesa koji se nije mogao predvidjeti u siječnju, u tijeku nabava i dodatnih 130.000 doza.

– Većina cjepiva koje se distribuira ide liječnicima obiteljske medicine te očekujemo da će se cjepivo u zdravstvene ustanove distribuirati u tri dijela. Trenutno je u distribuciji 220.000 doza cjepiva, a za dva tjedna će se distribuirati preostalih 240.000 doza. Dodatne količine od 130.000 doza se očekuju početkom prosinca – ističu u HZJZ-u.

Naglašavaju da zbog dinamike distribucije svi koji se žele cijepiti neće to moći uraditi u sljedeća dva tjedna, već će velik dio osoba trebati pričekati isporuku drugog dijela cjepiva koja će biti na raspolaganju u ambulantama početkom studenog.

– Također oni koji ne uspiju niti u studenom doći do željenog cijepljenja, moći će se cijepiti dodatnim količinama dostupnim u prosincu. Naglašavamo da nije kasno cijepiti se protiv gripe niti u studenom niti u prosincu te nema potrebe stvarati pritisak na liječnike tijekom listopada kad raspolažu tek s dijelom ukupne količine cjepiva – zaključuju i ističu da je moguće cijepljenje i u nekim ljekarnama, a za to je potrebno obratiti se telefonski najbližoj ljekarni radi informacija.

zatvori