Petak, 19. travnja 2024.

Samostalna izložba Ivana Rabuzina otvorit će se ove subote u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama

Otvorenje samostalne izložbe Ivana Rabuzina “Senzibilni vizionar idealnih svjetova” bit će ove subotu u 18 sati u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama.

Izložba predstavlja izbor slika i ručno oslikanog originalnog Rosenthal porculana iz bogate zbirke varaždinskog kolekcionara Vladimira Malogorskog, a ostaje otvorena do 29. studenog, poručili su iz Muzeja grada Koprivnice.

Otvorenje će se održati u skladu sa svim trenutno važećim epidemiološkim mjerama. Za razgledavanje izložbe obvezno je korištenje zaštitne maske.

Ivan Rabuzin (27. 3. 1921., Ključ – 18. 12. 2008., Varaždin) izučio je stolarski zanat i završio je Majstorski odjel Obrtne škole u Zagrebu 1948. godine. U tom je razdoblju pohađao večernji tečaj crtanja kod Koste Angelija Radovanija. Ta poduka je, dakako, činila temelj njegove likovne kulture, no Rabuzin ostaje samouki umjetnik koji svijet promatra neopterećen tuđim iskustvom. Najraniji crteži potječu iz 1944. godine, dok prve slike u maniri realizma i postimpresionizma nastaju godinu kasnije. Već 1959. godine otkriva motiviku lirskih pejzaža koji postaju temelj njegova stila i osebujne poetike. Slikao je uglavnom uljem na platnu, no volio je i crtež te grafičke tehnike, posebno bakropis, a okušao se i u formi tapiserije. Sudjelovao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama.

Projekt je realiziran sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice.

zatvori