Petak, 29. ožujka 2024.

RAZLISTAJ SE! U Mjesecu hrvatske knjige pregršt događanja za male i velike u koprivničkoj knjižnici

U mjesecu smo Hrvatske knjige koji se ove godine održava pod sloganom “Razlistaj se”.

Koprivnički knjižničari i ove su godine pripremili mnoštvo programa, od literarnog i fotografskog natječaja pa sve do radionice, književnih susreta, predstavljanja knjiga te brojnih drugih programa.

Knjižničarka koprivničke Knjižnice Fran Galović Danijela Petrić rekla je Dravi.info da je ovogodišnja manifestacija posvećena obilježavanju Dana planeta Zemlje, odnosno jubilarnijoj 50. obljetnici otkako se Dan planeta Zemlje počeo obilježavati.

– Tijekom cijelog mjeseca održavaju se programi među kojima su natječaj “Zeleni super heroji pišu eko priče” koji je namijenjen djeci. Mogu se uključiti i vrtići, ali isto tako i obitelji pa pozivamo djecu da napišu eko priče, ilustriraju ih i da ih dostave u knjižnicu, a mi ćemo ih digitalizirati i prirediti jednu virtualnu izložbu. Uz ovaj program, svake subote tijekom održavanja manifestacije na svim odjelima knjižnice vrijedi vraćanje knjiga bez zakasnine – objasnila je Petrić.

Dodala je da se održavaju i pričaonice i to svakog ponedjeljka od 17 do 18 sati. Kazala je da na dječjem odjelu imaju još jedan novi program, a to je “Pronađi svoje čarobno mjesto za slušanje digitalnih priča”.

– Riječ je o čitanju uz pomoću aplikacija i robota pa pozivam sve zainteresirane da dođu u radno vrijeme knjižnice. Osim toga imamo i fotografski natječaj za odrasle korisnike bibliobusa “Uhvaćeni u čitanju” pa ih pozivamo da se prijave s fotografijom uhvaćenog trenutka čitanja – rekla je.

Jedan od novih programa je i Booktalk s odgojiteljima.

– Radi se o inspiriranju novom literaturom za rad u vrtiću. Razgovarat ćemo o novim priručnicima pristiglima u knjižnicu te novim slikovnicama koje mogu poslužiti kao inspiracija odgojiteljima za rad s djecom. Program će se održati online, tako da pozivamo sve odgojitelje da se prijave. Program će se održati 12. studenog od 18 sati – naglasila je Petrić.

Dodala je da je u planu i Harry Potter radionica izrada napitaka u doba pandemije. Na radionicu koja će se održati 14. studenog obavezna je prijave, a namijenjena je djeci od 10 do 16 godina.

U Mjesecu hrvatske knjige obilježava se i dan koprivničke knjižnice, a Petrić ističe da će se za tu priliku osigurati besplatno učlanjenje.

U sklopu ovogodišnje manifestacije održani su književni susreti i predstavljanja knjiga, a neki su tek pred nama.

– Monika Herceg, dobitnica nagrade Fran Galović u 2018. godini, gostovat će na stručno znanstvenom odjelu 4. studenog. Pozivam sve zainteresirane da nam se pridruže uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Osim toga imat ćemo i jedan online susret sa Željkom Horvat-Vukelja književnicom za djecu, koji će se održati 9. studenog – istaknula je.

Petrić ističe kako je knjižnica do sada ugostila Galovićevu jesen, po prvi puta Mali Galović održan je u knjižnici.

– Orijentirali smo se na najmlađu djecu. Pozvali smo u goste spisateljice Jelenu Pervan i Dijanu Merey Sarajlija, koje su kroz interakciju, igru i druženje predstavile svoje priče. Osim toga, u knjižnici je predstavljena i zbirka pjesama Une Bebek, 10-ogodišnje Koprivničanke. Radi se o zbirci poezije za djecu naziva “Srce mi se smije”. Uz to, u suradnji s nakladničkom kućom Meridijani predstavljene su tri knjige koprivničkih autora Dijane Sabolović Krajina, Ranka Pavleša i Jove Rojčevića – kazala je Petrić.

Detaljan program donosimo u nastavku.

Izvor: Knjižnica i čitaonica Fran Galović
zatvori