Petak, 26. travnja 2024.

Predsjednik NK Tehnika-Koprivnice Igor Bajalica otvoreno: Dosta nam je samovolje Slavka Prišćana i bjelovarsko-bilogorskog Saveza

Nogometni savez Bjelovarsko-bilogorske županije jučer se priopćenjem oglasio na portalu Bjelovar.live u kojem su između ostalog prozvani NK Tehnika-Koprivnica i NK Tomislav Drnje.

U članku Oglasio se Nogometni savez BBŽ: Otkrili smo malverzacije, a svi sudionici bit će kažnjeni! između ostalog, navodi se da NK Tehnika-Koprivnica u medije plasira neistinite informacije o utakmici između NK Dinamo Predavac i NK Tehnika-Koprivnica, da su navedeni klubovi i njihovi igrači izbjegavali odrađivanje disciplinskih kazni zabrane igranja tako da su kažnjene igrače na dva do tri dana registrirali u klubove koji su preko tjedna odigravali redovne ili zaostale prvenstvene utakmice, na kojim bi ti igrači odradili svoje kazne, nakon čega su se ponovo registrirali za svoje klubove i već u prvoj utakmici, “čisti od kartona”, nastupali, bez da su u svom klubu odradili kaznu.

Predsjednik NK Tehnika-Koprivnice Igor Bajalica istaknuo je da “prije svega, dižu tužbu za klevetu”.

– Svjesni smo da BB savez preko svojih “službenih glasila” šalje priopćenja, te ovim putem još jednom pozdravljam gospodina Slavka Prišćana, koji je nama u županiji iznimno drag čovjek. Svi znaju tko vodi igru i nije korektno da se skriva iza disciplinskog suca ili, ne daj Bože, tajnika. O dvojici navedenih imam iznimno visoko mišljenje te smatram da su iznimno kompetentni. U prilog mojim tvrdnjama idu disciplinski postupci i blage kazne, dok o tajniku govore glasnici bez ijedne greške i pisani gramatički točnim hrvatskim jezikom. Svaka čast dečki – rekao je Bajalica.

Dodao je da je ovo najlošije vođenje nekog natjecanja otkad je on u nogometu.

– Daleko najlošije! Mislim da sam sve rekao. Sazivanje hitnog sastanka gospodina Prišćana u petak u 15 sati i to samo za bjelovarsko-bilogorske klubove (naglašavam, ima nas 15 u ligi) je samo odraz straha navedene gospode i drago mi je čuti da svakojakim akcijama pokušavaju zaštititi svoje fotelje. To je jasno i bjelovarsko-bilogorskim klubovima. No pasaran! Također, drago mi je čuti da uskoro idu izbori u BB savezu te se toplo nadam da će klubovi izabrati novo vodstvo koje će kvalitetno služiti cijeloj županiji, ali i gradu Bjelovaru, gdje imam puno prijatelja još iz studentskih dana – objasnio je Bajalica.

Istaknuo je da o njima kao klubu mogu pokrenuti 100 postupaka ako žele.

– Ne mogu nas zastrašiti kao što pokušavaju zastrašiti ostale klubove niti ne mogu utjecati na mene niti na moju upravu. Mi ne živimo od nogometa za razliku od njih. Također, o nama kao klubu mogu suditi klubovi s kojima igramo, a ne njihov Savez – naglasio je.

Osvrnuo se i na malverzacije koje se spominju u spomenutom članku.

– Malverzacija je teška riječ, ali o tome ćemo pravnim putem. Svi klubovi u Hrvatskoj, znači ova liga nije izolirani slučaj, igrače registriraju sukladno Pravilniku o statusu igrača i registracijama. To smo napravili i mi, kao i svi ostali klubovi u Hrvatskoj. Da to nismo mogli napraviti, igrači ne bi mogli biti registrirani u našem savezu i mi bismo bili s tim upoznati. Budući da smo zadovoljili sve pravne forme, oni nas optužuju zbog Kodeksa sportskog djelatnika jer se jedino za to mogu uhvatiti u Disciplinskom pravilniku. Kao dodatak, moram navesti Slavka Prišćana kao primjer jednog fenomenalnog sportskog djelatnika. Fantastičnog, štoviše – napominje Bajalica.

Napominje da će bilokakva njihova odgovornost, a pogotovo suspenzija njihovih igrača, ali i ostalih igrača na razini lige, imati pravne posljedice.

U spomenutom članku Bajalicu se imenom i prezimenom proziva da je inicijator ilegalnog sastanka klubova 4. HNL lige BJ-KC-VT na što Bajalica kaže da je to “još jedna manipulacija laboratorija u Bjelovaru”.

– Zamislite, naš sastanak je otprilike isto kao kad se nađu čelnici Barcelone, Reala, PSGa i Bayerna na večeri te pričaju o svakodnevnim problemima. I onda se javi UEFA koja je uvrijeđena jer joj nitko nije javio. Razumijete poantu? To je smiješno. Ja imam pravo ići na večeru s kim god želim. Inicijatori su svi klubovi nezadovoljni funkcioniranjem i vođenjem lige. Naglašavam, ovo je isključivo radni sastanak klubova gdje će se pričati o svim problemima koji nas muče. To plenum, a pogotovo BB savez, ne može riješiti. Nadolazeći drugi val epidemije koronavirusa, financiranje klubova, organizacija utakmica. Imamo sigurno mnogo tema za razgovor, a da o njima odlučuju “foteljaši” sigurno nam nije opcija. Oni nemaju pojma kako funkcionira klub, zato ni ne tražimo njihovo mišljenje – zaključuje Bajalica.

Ivan Mihalić, predsjednik NK Tomislav iz Drnja, također je komentirao situaciju oko registracije igrača.

– Nogometni savez Bjelovarsko-bilogorske županije kažnjava samo nas, a postoji još 19 saveza u državi. U cijeloj Hrvatskoj se to radi, a oni nemaju pravno uporište da provode tu kaznu jer je sve odrađeno prema pravilima Hrvatskog nogometnog saveza. U odredbi piše da igrač, koji je kažnjen s tri žuta kartona, može odraditi kaznu na bilo kojem nivou stupnja natjecanja, a kodeks koji postoji u HNS-u je općenit i po tome bi trebalo biti kažnjeno 90 posto nogometnih djelatnika. Igrači su sami tražili da idu igrati u druge klubove pa se dogode neke neplanirane situacije i mogu se vratiti jer je prijelazni rok i dalje bio na snazi. Ni jedan zakon o sportu to nije zabranio. Ne vidim u tome ništa sporno. To se događalo i u drugim savezima pa nitko nikoga nije kažnjavao ni provodio disciplinske postupke. Trenutno čekamo odluku disciplinskog suca pa ćemo vidjeti hoće li biti kazne ili ne, a tada ćemo reagirati sukladno odluci – kazao je Mihalić.

Tekst pripremile Adela Zember i Tea Jurković.

zatvori