Ilustracija
Ilustracija / snimio Marko Posavec.
Na području Podravine i Prigorja potvrđeno je 79 novih slučajeva bolesti COVID-19, izvijestio je Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije.

– Dio nalaza još se uvijek očekuje, u skladu s dinamikom obrade rezultata, a epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku – poručili su.

Zbog povećanog priljeva izuzetih uzoraka koji svakog dana stižu u Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, obrada uzoraka na SARS – CoV-2 virus s područja Koprivničko-križevačke županije može trajati i više od 48 sati od primitka.

– Informacije o pristiglim nalazima objavljivat ćemo kao i do sada, odmah po primitku službenih rezultata – dodali su iz Stožera.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 236 slučajeva bolesti COVID-19, a 31 osoba je ozdravila. Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 663 slučajeva bolesti COVID-19.

Stožer apelira na građane koji se testiraju na SARS – CoV-2 virus da se do primitka rezultata testiranja pridržavaju svih epidemioloških mjera i preporuka, odnosno da ostanu kod kuće i izbjegavaju bliske kontakte, odlazak na posao, druženja ili okupljanja, bez obzira imaju li simptome ili ne. Također, epidemiolozi upozoravaju na pojačanu lokalnu transmisiju i porast pozitivnih nalaza vezano uz testiranja prije medicinskih zahvata te je od presudne važnosti da se građani ponašaju odgovorno u svakom trenutku i štite zdravlje sebe i drugih.

– Podsjećamo i na epidemiološke preporuke povodom nadolazećih blagdana Svih svetih i Dušnog dana, molimo građane za razumijevanje i suradnju te STROGO pridržavanje svih mjera. Na grobljima su osigurana dezinfekcijska sredstva, kako na ulazu, tako i na drugim prikladnim mjestima, a obvezno je korištenje zaštitnih maski na otvorenom zbog očekivano povećanog broja ljudi. Također, bit će organizirane ophodarske službe u smislu COVID redara, koji će kontrolirati pridržavaju li se građani mjera – piše u priopćenju županijskog Stožera.

Mise na grobljima održavat će se u skladu s uputama i preporukama za vjerske obrede na otvorenome Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kod kojih je obavezna fizička distanca od 1,5 metara i nošenje zaštitne maske.

– Budimo odgovorni i zaštitimo sebe i sve s kojima smo u kontaktu – zaključuju iz Stožera.