Subota, 20. travnja 2024.

Nagrada Fran Galović dodijeljena Evelini Rudan

Središnja svečanost 27. Galovićeve jeseni održana je u subotu u Galeriji Mijo Kovačić u Koprivnici u sklopu koje je i dodijeljena nagrada Fran Galović koja je pripala Evelini Rudan.

Predstavljena su i izabrana djela Frana Galovića, pod naslovom Dok večer se zmrači (Artikulacije, 2020.) te su proglašeni dobitnici nagrada. Evelina Rudan dobila je nagradu za najbolje književno djelo na temu zavičaja i/ili identiteta, koja iznosi 15.000 kuna za knjigu Smiljko i ja si mahnemo (Fraktura, 2020.), a nagradu Mali Galović za učenički književni uradak dobili su Sara Cmrečnjak za pjesmu Zmešeraj i Petra Roketinec za novelu Ljubav Kitsunea. Nagrade je dodijelio predsjednik Društva hrvatskih književnika Zlatko Krilić.

Na natječaj za nagradu Fran Galović, koja se dodjeljuje za najbolje književno djelo na temu zavičaja i/ili identiteta, ove godine pristigle su 63 knjige. Prosudbeno povjerenstvo za dodjelu nagrade, koje je djelovalo u sastavu predsjednika Marija Kolara, Julijane Matanović i Matije Ivačića, prvo je odabralo 10 finalista. Od toga su četiri zbirke pjesama, Andrijana Kos Lajtman: Stepenice za Stojanku K., Franjo Nagulov: Zemlja zalazećeg sunca, Evelina Rudan: Smiljko i ja si mahnemo i Drago Štambuk: Angjeo s bakljom, Atahualpa. Tu je i šest romana: Gordana Crnković: Lake šutnje, Mihaela Gašpar: Nemirnica, Ena Katarina Haler: Nadohvat, Ivica Ivanišević: Kuća i Karmela Špoljarić: Rašomon, a 10. finalist je Ivan Lovrenović sa svojom knjigom putopisnih i hibridnih tekstova Putovi su, snovi li su.

– Javnim glasovanjem čitatelja preko interneta te u knjižnicama u Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu, Ludbregu i Virju, najviše glasova, i to po prvi puta do sada, isti broj dobile su dvije knjige: roman Nadohvat Ene Katarine Haler i zbirka pjesama Smiljko i ja si mahnemo Eveline Rudan. Glasu čitatelja članovi povjerenstva dodali su svoj glas te je tako odlučeno kome ide nagrada. Knjigu je objavila nakladnička kuća Fraktura, a urednik knjige je Roman Simić – poručili su organizatori.

Foto: Bojan Koštić
Foto: Bojan Koštić
Foto: Bojan Koštić
Foto: Bojan Koštić
zatvori