Subota, 20. travnja 2024.

Muzej prijavio 14 programa prema Ministarstvu kulture za financiranje u 2021. godini

Muzej Grada Koprivnice prijavio je 14 različitih programa ukupne vrijednosti 1.651.542 kune.

Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2021. godinu raspisan od strane Ministarstva kulture i medija od 1. rujna ove godine. završen je 1. listopada ove godine. Kao i svake godine Muzej grada Koprivnice mjesecima prije pripremao je programe za prijavu na isti natječaj te se odlučio za prijavu čak 14 programa u uistinu najrazličitijim programskim područjima. Ukupna vrijednost svih prijavljenih programa iznosi 1.651.542 kune, a od čega je 802.875 kuna traženo sufinanciranje, što bi bilo gotovo polovina potrebnih sredstava, dok se preostali dio planira namaknuti u proračunima Grada Koprivnice, Koprivničko-križevačke županije, Grada Đurđevca i nekoliko općina, sponzora, vlastitih sredstava i sredstava stranih organizacija.

U muzejskim programima prijavljena je izložba “Tu na srcu mom – Zemlja u zbirkama Muzeja grada Koprivnice“ te blok od četiriju izložbi u Galeriji Koprivnica (Drago Turina, DAB, Fotografija 19. stoljeća, Krleža i Koprivnica). Među manifestacijama prijavljen je ETNOfestival 4 koji ove godine nije održan, ali i nastavak rada s najmlađima kroz pedagoške programe Malci muzealci i KUL Hlebine. Među izdavaštvom prijavljena je potreba sufinanciranja nadolazećeg Podravskog zbornika 47/2021 kao godišnjaka koji je od iznimne nacionalne važnosti.

U zaštiti muzejske građe i njezinoj većoj dostupnosti okrenulo se programima preventivne zaštite i konzervatorsko-restauratorskim zahvatima na dijelu muzejskog fundusa, a istraživanje nematerijalne baštine planira se na koprivničkom medičarstvu i obitelji Špičko kao njenog nositelja. Arheološka istraživanja nastavljaju se na lokalitetu Đurđevac – Sošice u suradnji s Institutom za antropologiju iz Zagreba i Sveučilišta Mississippi State iz SAD-a, kao peta sezona sustavnih iskopavanja i interdisciplinarnih istraživanja. Novina u prijavnicama jest digitalizacija muzejskih zbirki kao nastavak prošlogodišnjeg projekta na Kulturni vodič Koprivnice, a u kojem će se pokušati izraditi mobilna aplikacija sa svim važnim baštinskim dijelovima Koprivnice.

Investicije su okrenute rekonstrukciji krovišta Muzeja grada Koprivnice i izradi projektne dokumentacije za Galeriju Koprivnica, dok je planirano opremanje obuhvatilo nabavku knjižničnih polica za prijam biblioteke prof. dr. sc. Mire Kolar Dimitrijević i informatizacija ustanove novom opremom.

Iz navedenoga se ponovno uviđa sva širina muzejske djelatnosti koja potrebuje za čuvanjem, istraživanjem i prezentacijom podravske baštine kao rijetko koja druga ustanova kontinentalne Hrvatske.

zatvori