Četvrtak, 25. travnja 2024.

KOLUMNA zDrava – Maidini recepti bez kerefeka: Palačinkice od bundeve bez brašna

Piše Maida Srabović.

Moram priznati da još nisam upoznala osobu koja ne voli palačinke, a mislim da je glavni razlog tome da ih moremo napuniti s čim god hoćemo – neko ih obožava s domaćim pekmezom od šljiva, neko voli s čokoladom i lješnjacima, a moj tata ih pak voli s medom i mljevenim orasima. Ja ih najviše volim s kikiriki maslacem i pekmezom skupa, a nekad mi baš paše samo ribana tamna čokolada, smrznuto šumsko voće i med – mljac!

O zdravstvenim dobrobitima bundeve sam već pisala (jer su zadnja dva recepta s tikvama, ipak im je sad sezona i treba ih maksimalno iskoristiti) pa ako ste propustili, potražite ih u zDrava rubrici.

Ove palačinkice bez brašna su nastale zbog toga jer ne smijem jesti gluten i žitarice, a htjela sam se i ja pogostiti povremeno s palačinkama. Uvijek kad idem izmišljavati neki recept bez brašna, pokušavam napraviti što pristupačniju verziju – glavni kriteriji su mi da je zdravo i nutritivno kvalitetno, da nije skupo i da su sastojci lako dostupni – tj. da je bez kerefeka. :) A najvažniji kriterij mi je da je i fino! Volim i da hrana izgleda lepo, da pasem oči dok punim želuček.

Ustupila Maida Srabović.

Kokosovo brašno je namirnica koja je lako dostupna, ne sadrži gluten, bogata je zdravim masnoćama i obiluje prehrambenim vlaknima. Idealna je i za dijabetičare jer ne izaziva nagle oscilacije inzulina u organizmu – zapravo, moram naglasiti da su ove palačinke idealan desert za dijabetičare, tak da ak vam u goste dolazi baka s povišenim šećerom, razveselili ju budete palačinkama koje može jesti skroz opušteno. Naravno, nemojte ih onda namazati s pol kile šećernog pekmeza. Meni su ove palačinkice fine i skroz same, bez ičega. Nekad si ih i tak pojedem.

Aromatične narančaste mini palačinkice su hit i među klincima. :) Taman su male za njihove ručice, zdrave da nam narastu veliki i jaki, a bome su i fine da potamane sve s tanjura.

Ustupila Maida Srabović.
SMJESA:
  • 200 g bundeve (hokkaido ili butternut)
  • 2-3 žlice kokosovih pahuljica (onih običnih za čupavce)
  • 2 jaja
  • 1/2 žličice mješavine začina za bundevu – pumpkin spice (muškatni oraščić, đumbir, cimet, klinčić, piment)
  • korica limuna
UPUTE:

1. Bundevu narezati na kockice i skuhati na pari 10 minuta. Ohladiti.
2. Staviti u blender bundevu, kokosove pahuljice, limunovu koricu i mješavinu začina za bundevu. Izblendati.
3. Dodati u blender jaja i na najsporijoj brzini izmiješati sa smjesom od bundeve.
4. Na tavici za palačinke zagrijati ulje i izravno iz posude blendera sipajte smjesu na tavu.
NAPOMENA: Palačinkice moraju biti male, veličine dlana, jer se inače raspadaju.
5. Peći na srednjem do slabijem plamenu, lako zagore.
6. Nadjenuti po želji.

Njam, mljac, dobar tek – želi Vam Mmmaida.

Ustupila Maida Srabović.
zatvori