Četvrtak, 25. travnja 2024.

Grad diže kredit od 10 milijuna kuna, a Komunalac se zadužuje 12,5 milijuna kuna

Grad Koprivnica zadužuje se za 10 milijuna kuna za održavanje tekuće likvidnosti, a Komunalac za 12,5 milijuna kuna za izgradnju sportske dvorane Osnovne škole Đuro Ester.

Odlučili su tako koprivnički gradski vijećnici na današnjoj sjednici.

Zaduženje od 10 milijuna kuna Grada Koprivnice odnosi se na kratkoročni revolving kredit kod Privredne banke. Kako je rečeno na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, rok otplate je 12 mjeseci od dana sklapanja ugovora o kreditu, a koristit će se za održavanje tekuće likvidnosti te premošćivanje jaza nastalog zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza.

Što se tiče Komunalca, riječ je o dugoročnom kreditu u iznosu od 12,5 milijuna kuna za financiranje izgradnje sportske dvorane Osnovne škole Đuro Ester. Krajnji rok korištenja je 1. kolovoza 2021. godine, rok otplate je 15 godina bez počeka po isteku roka korištenja, dinamika otplate je 180 jednakih mjesečnih obroka prema otplatnom planu, a dospijeće prve rate 1. rujna 2021. godine.

HDZ-ov vijećnik Ernest Forjan prozvao je nadležne za netransparentnost.

– Prije par dana gledamo potpisivanje ugovora za izgradnju sportske dvorane Osnovne škole Đuro Ester, kakvog, o čemu, nemamo pojma. Ovo nije prvi puta da se prvo potpisuju ugovori za koje bismo mi kao vijećnici trebali dati jamstvo. Bar se mogla pričekati sjednica Gradskog vijeća, ovako i onako imate većinu glasova i ne bi bilo nikakvih problema. To ne može spadati u kategoriju nikakve transparentnosti. Danas imamo dvije kontradiktornosti. Dižemo revolving kredit na godinu dana, a sada pričamo o kreditu kojeg ćemo otplaćivati do 2036. godine. To već spada u antologiju političke gluposti. To nam se ne bi trebalo ubuduće događati – smatra Forjan.

Njegov stranački kolega Goran Kovačić istaknuo je da mu ne štimaju brojke.

– Dižemo kredit na 12,5 milijuna kuna, a u medijima piše da je izgradnja 9,7 milijuna kuna. Gdje je razlika, gdje će ona završiti? Opremanje zgrade je 800.000 kuna, a gradonačelnik kaže da će država opremati – kazao je Kovačić.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić rekao je da ne bi ulazio u to što je koji medij objavio.

– Procijenjena vrijednost je 9,7 milijuna kuna, a na javnoj nabavi prošla je ponuda od 10,5 milijuna kuna koja je bila najpovoljnija. Ako ne bude išlo opremanje od strane države, to ćemo morati učiniti sami. Možemo očekivati da će nam neke javne nabave biti iznad procijenjene vrijednosti jer tržište tako funkcionira. Na europskim projektima usvaja se sve što je do 30 posto veće od procijenjene vrijednosti. Ne bi mi palo na pamet da se petljam u posao kolege Punčikara koji je u financijama Grada svakodnevno. Oko svakog prijedloga i plana izdati hajku, nije fer i korektno, ali to je određeno sredstvo i vid političke borbe. Ne vidim što je tu netransparentno, dan gore, dan dolje, radovi se mogu pokrenuti sad, a biti plaćeni s konta Grada kasnije. Vjerujem da imamo ekipu koja zna kako to hendlati kroz financije Grada. Za sve takve odluke moramo dobiti odobrenje ministra Zdravka Marića – objasnio je Jakšić.

Forjan je naglasio da se očito nisu razumjeli.

– Pa neću moliti da kad imate takve projekte i kad znamo da za njihovo financiranje mora biti podrška ruke i potpis Gradskog vijeća i da imamo konsenzus, onda apeliram da promijenite praksu – nije problem pričekati pa da nakon odluke tijela koje je zakonodavno, sazvati tiskovnu konferenciju i reći to sve – napomenuo je Forjan.

Jakšić mu je odgovorio da ova današnja odluka nema nikakve veze s onim jučer.

– Jučerašnje potpisivanje ugovora bilo je na temelju javne nabave, potpisivao se ugovor, i radovi su počeli. Mi smo teoretski ovu odluku mogli donositi u prosincu, platiti radove Komunalcu i tada dignuti kredit. Ali, prihvaćam sugestiju – zaključio je gradonačelnik.

zatvori