Četvrtak, 28. ožujka 2024.

GALOVIĆEVA JESEN Na 27. izdanje festivala pristiglo čak 63 naslova koji se bore za 15 tisuća kuna

Festival književnosti Galovićeva jesen od 21. do 27. listopada održat će svoje 27. izdanje.

Manifestacija koja dugi niz godina njeguje i čuva sjećanje na najznačajnijeg pjesnika hrvatske moderne, Podravca Frana Galovića, ove će se godine održati u četiri grada: Koprivnici, Đurđevcu, Križevcima i Zagrebu.

Mišel Jakšić, gradonačelnik Grada Koprivnice istaknuo je zadovoljstvo održavanjem Galovićevih jeseni bez obzira na specifičnu godinu.

Snimio Valentino Štefanek.

– Tradicija se nastavlja prvenstveno zahvaljujući entuzijastima koji iz godine u godinu organiziraju ovaj festival. Drago mi je da kao Grad možemo podržavati ovakvu jednu uspješnu i lijepu priču. Također, iznimno mi je drago što su naišli i na podršku od Ministarstva kulture – rekao je gradonačelnik.

Dodao je da su Galovićeve jeseni jedan brend na koji Koprivnica i Podravina moraju biti ponosni.

– Ovaj festival promovira snagu kulture u ovim krajevima, a mislim da imamo puno toga s čime se možemo pohvaliti. S druge strane, čuvaju spomen na Frana Galovića i njegovu ostavštinu – kazao je Jakšić.

Marko Gregur, predsjednik organizacijskog odbora festivala zahvalio se gradonačelniku na podršci te je istaknuo kako iz godine u godinu festival polako raste.

Snimio Valentino Štefanek.

– Svi skupa možemo biti zadovoljni smjerom kojim festival ide. Zbog epidemije koronavirusa teško je organizirati festival kao što je on bio organiziran proteklih godina, tako da će ove godine Galovićeve jeseni biti nešto drugačije. U fokusu će biti četiri knjige, a naglasak će biti na knjizi “Dok večer se smrači”, koja je skup izabranih djela Frana Galovića – istaknuo je Gregur te objasnio hodogram festivala.

Dodao je kako nagrada Fran Galović polako postaje jedna od najvažnijih Hrvatskih književnih nagrada.

– Pokušavamo ju pozicionirati tako da se najbolji Hrvatski autori javljaju na natječaj, ali i bogatom financijskom nagradom koja je i ove godine povećana s 10.000 na 15.000 kuna. Sretan sam što smo uspjeli povećati nagradu u vremenima kada kultura i sredstva za kulturu padaju. Nadam se da će nagrada u budućnosti još rasti – zaključio je.

Mario Kolar, iz Organizacijskog odbora festivala kazao je da je na natječaj za književnu nagradu Fran Galović pristiglo čak 63 knjige, što je najveći broj pristiglih knjiga u 27 godina održavanja festivala.

Snimio Valentino Štefanek.

– Broj pristignutih djela jasan je indikator koliko je nagrada postala važna u nacionalnom kontekstu. U žirijima sam i nekih drugih nagrada te mogu reći da ovakav broj pristiglih djela jako rijetko dođe na natječaje – rekao je Kolar istaknuvši kako je stvoren jedan jaki brend čak i na nacionalnom nivou.

Snimio Valentino Štefanek.
Snimio Valentino Štefanek.
Snimio Valentino Štefanek.
Snimio Valentino Štefanek.
Snimio Valentino Štefanek.
zatvori