Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Županijska obrtnička komora ugostila Predsjedništvo Hrvatske obrtničke komore

Predsjedništvo Hrvatske obrtničke komore, na čelu s predsjednikom Dragutinom Ranogajcem u dvodnevnom je posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji i Obrtničkoj komori Koprivničko-križevačke županije.

U sklopu posjeta danas, u utorak, u prostorijama Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije i pod njezinim vodstvom, održan je sastanak Predsjedništva Hrvatske obrtničke komore.

Irena Kovačić, predsjednica Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije, istaknula je kako je osobita čast što se sastanak Predsjedništva održava upravo u Koprivnici.

Snimio Valentino Štefanek.

– U izazovnim vremenima ovo je dobra prilika da pokažemo županijsko obrtništvo. Danas je u županijskoj komori registriran 1501 obrtnik. Obrti zapošljavaju oko 3500 radnika, a s članovima obitelji računamo da u obrtu radi i do 5.000 radnika – rekla je Kovačić, istaknuvši kako je prije epidemije koronavirusa bio registriran 1441 obrt.

Ponosno je naglasila kako je danas čak 60 obrta više nego prije početka epidemije koronavirusa.

– Obrtništvo u našoj županiji ima značajnu ulogu te uz Podravku ostvaruje najznačajnije prihode i zapošljava najviše radnika – zaključila je predsjednica županijske Obrtničke komore.

Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, izrazio je zadovoljstvo što su sastanak Predsjedništva imali upravo u Koprivnici.

Snimio Valentino Štefanek.

– Drago mi je što smo jučer posjetili Dom obrtnika u Đurđevcu koji je prije dvije godine izgorio, a u čijoj smo obnovi pomogli. Kada govorimo o obrtništvu u cjelini na razini države imamo čak 2.600 obrtnika više u odnosu na prošlu godinu. Ukupno imamo 89.600 obrnika i polako se približujemo brojci od 90.000 obrtnika – kazao je Ranogajec.

Istaknuo je kako je najveći posao komore onaj koji se najmanje vidi, a to je djelovanje na zakonodavni okvir.

– Osim toga pokušavamo djelovati i na sve ostale čimbenike koji mogu poboljšati i olakšati status obrtnika. Što se tiče suradnje s ministarstvima i Vladom, drago mi je što mogu kazati kako je u krizi koja nas je pogodila, Vlada po prvi puta razmišlja o gospodarstvu. Prvi puta u povijesti obrtnici su dobili direktne dotacije za sebe i svoje radnike – rekao je predsjednik.

Dodao je kako se odlukom Upravnog odbora, Predsjedništvo državne komore izmiješta po cijeloj zemlji te tako upoznaje sa situacijom na terenu.

– Izmještanje nam pomaže da direktno od obrtnika dobijemo povratne informacije gdje postoje problemi te kako bi na temelju toga naše stručne službe pokušale riješiti te probleme – zaključio je Ranogajec.

Ratimir Ljubić, koprivničko-križevački dožupan, istaknuo je kako je posjet članova Predsjedništva Hrvatske gospodarske komore pokazatelj dobrog rada njezine županijske podružnice.

Snimio Valentino Štefanek.

– Županija podržava rad Županijske obrtničke komore s kojom imamo izuzetno dobre odnose. Nema događanja na kojem nisu prisutni naši obrtnici i gdje se oni ne prezentiraju i međusobno surađuju. Potrebno je naglasiti važnost i suradnju na području strukovnog obrazovanja. U županiji postoji pet strukovnih škola koje redom imaju dobru suradnju s našim obrtnicima – dodao je Ljubić.

Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačelnika Grada Koprivnice, istaknula je kako je godina bila izrazito zahtjevna za sve pa tako i za obrtništvo.

Snimio Valentino Štefanek.

– Mali poduzetnici i obrtnici su ti koji se trebaju najviše prilagođavati svim promjenama na tržištu. Upravo su obrtnici ti koji prvi osjećaju sve promjene u gospodarstvu i društvu. Grad Koprivnica ima otvoreni natječaj za potpore male vrijednosti. Natječaj je otvoren manje od mjesec dana, a već smo sad primili više od 100 posto budžeta. Dvije trećine pristiglih zahtjeva namijenjeni su ulaganju u opremu i strojeve, što nas izrazito raduje – kazala je Ostriž.

 

zatvori