Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Spašavanje višestoljetnih stabala lipa

Park na Trgu Sv. Trojstva u središtu malog mjesta Cvetkovec u Općini Rasinja lokacija je gdje mnogi putnici na proputovanju podravskom magistralom u ljetnim mjesecima zaustave svoja vozila kako bi se odmorili u debeloj hladovini višestoljetnih lipa.

Te lipe, kao prirodna baština, dio su prostornog identiteta mjesta. U lipnju kada obilno cvjetaju, svojom ljepotom, opojnim mirisom i bogatstvom nektara privlače mnoštvo pčela na radost i korist pčelara.

Ne zna se točno kada su lipe posađene, ali mjesna predaja govori da su i početkom dvadesetog stoljeća imale pozamašni obujam i visinu. One su svjedoci društvenih zbivanja u prošlim vremenima jer su se pod njihovim širokim krošnjama odvijali mjesni (politički) skupovi kao i zabavno-kulturni događaji (zabave i predstave glumačkih družina) budući da nije bilo zidanih objekata za te namjene.

Starost, klimatske promjene, blizina prometnice, udari groma, napad imele i drugi negativni elementi utjecali su na propadanje stabala tako da se dio grana posušio i predstavljao je opasnost za prolaznike i vozila na prometnici.

Da bi se izbjegla ta opasnost, trebalo je pristupiti sanaciji za očuvanje te zaštićene prirodne baštine. Uz osobno zalaganje načelnika Danimira Kolmana, Općina Rasinja je započela postupak spašavanja triju stabala višestoljetnih lipa obujma otprilike pet metara, visine otprilike 40 metara i širine krošnje otprilike 25 metara.

Angažirane su firme koje se bave orezivanjem stabala. Orezivanje suhih i zaraženih grana je izuzetno zahtjevan i opasan posao jer se radi o velikoj visini. Budući da se radi o zaštićenoj prirodnoj baštini, u kontrolu postupka sanacije stabala bio je uključen Konzervatorski odjel zaštite iz Bjelovara.

Aktivnost se odvijala u proljeće 2019. i proljeće 2020. godine radi pravilnog obnavljanja stabala. Na opće zadovoljstvo mještana, lipe se lijepo obnavljaju. Načelnik Općine je također pohvalio izvođače na lijepo oblikovanim krošnjama što je vidljivo iz priloženih fotografija.

zatvori