Srijeda, 27. ožujka 2024.

FOTO Simpatični pušleki od šipka, sibirski limun i ukrasne tikve krase stol Snježane Đurđine na koprivničkoj tržnici

Zanimljivi pušleki, neobični proizvodi i sve boje jeseni mogu se pronaći na štandu Snježane Đurđine na Gradskoj tržnici u Koprivnici – pušleki od šipka, sibirski limun, raznovrsne i raznobojne tikve.

Đurđina svoje proizvode na koprivničkoj tržnici prodaje već više od 10 godina. Dolazi iz Đelekovca odakle dolazi i manji dio povrća i voća koje prodaje, dok većinu kultura uzgaja u Močilama. Inače, po struci je cvjećarka i uživa u izradi simpatičnih buketića od šipka.

– Za jedan pušlek potrebne su mi dvije, tri minute. Volim raditi s cvijećem, izrađivati aranžmane i bukete, to me opušta. Iako je šipak pun trnja, brzo ga berem, jer sam svladala tehniku branja, tako da ga uberem bez ijednog trna u ruci – rekla je Đurđina i dodala da ovu biljku sade na jednom polju koje nije pogodno za uzgoj klasičnih poljoprivrednih kultura poput primjerice kukuruza.

Snimio Valentino Štefanek.

Napomenula je da se za sadnju ove biljke odlučila jer su lijepa nadopuna ukrasnim tikvama i stol odmah izgleda ljepše, a osim toga čaj od šipka vrlo je ukusan.

Osim što se bavi uzgojem raznih poljoprivrednih kultura, u Đelekovcu u Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije obavlja i posao sakristantice.

Aranžiram crkvu u Đelekovcu. To je vrlo lijep posao, posebno zbog toga jer tamo mogu raditi cvjetne aranžmane, što mi je i struka. Kroz cijelu godinu imam jako puno cvijeća. Svaki tjedan sa svježe rezanim cvijećem okitim cijelu crkvu. Kada čovjek ima veliki izbor cvijeća, tada nije ni problem složiti lijepe aranžmane – kazala je Đurđina.

Baš kao i većinu povrća, i cvijeće sadi u Močilama. Kaže da je tamo urod puno bolji nego u Đelekovcu.

– U Đelekovcu na zemljama sadimo kukuruz, žito i ostale klasične ratarske kulture. Kod kuće imam jednu biljku koju je malo neobičnija, a koju je posadio moj suprug koji mi često pomaže u poslu. Riječ je o sibirskom limunu, koji je malo gorči od običnog limuna. Sibirski limun, baš kao i običan, jako je ukusan za čaj. No, urod ove godine i nije bio baš najbolji – objasnila je.

Snimio Valentino Štefanek.

Istaknula je da stablo nije previše visoko, a specifično je to što je svaka grana bodljikava.

– Svake godine za Uskrs muž plete krune od bodljikavih grana za našu crkvu – naglasila je.

Đurđina je zaključila kako se nada da će i u godinama koje slijede moći raditi i prodavati svoje proizvode jer osim što joj je to posao, to joj je i jedna velika ljubav.

zatvori