Utorak, 16. travnja 2024.

FOTO Proglašeni dobitnici kreativnog natječaja ‘Ljubav u Koprivnici u doba korone’

Priča “Tragač očima” Nikoline Sabolić iz Koprivnice pobjednica je kreativnog natječaja “Ljubav u Koprivnici u vrijeme korone”, drugo mjesto osvojila priča “Koprivnički nokturno” Ivice Baraća, a treće mjesto priča “Ljubav u Koprivnici u vrijeme korone” Zorana Odžića.

Predstavljanje nagrađenih priča na natječaju Knjižnice i čitaonice Fran Galović i njihovih autora održano je danas.

Predsjednica stručnog žirija Dijana Sabolović Krajina podsjetila je da je ovo drugi ovakav natječaj, prvi je održan prošle godine i tada se tražio krimić, a ono što im je zajedničko je mjesto radnje, odnosno Koprivnica.

Snimio Valentino Štefanek.

– Dvojaki nam je bio cilj ovih natječaja. S jedne strane potaknuti literarno stvaralaštvo u kojem je radnja smještena u Koprivnicu, a s druge strane na temelju ovih priča jednog dana organizirati jedan novi oblik kulturnog turizma kojim bismo pokazali naš grad u jednom drugom svijetlu– rekla je Sabolović Krajina.

Dodala je da se na ovogodišnji natječaj javilo 19 autora s 20 priča i to iz Koprivnice, Zagreba, Splita, Slavonskog Broda, Vukovara, Čeminaca i Molvi.

Jedna od članica stručnog žirija bila je Lidija Dujić, profesorica na Sveučilištu Sjever, koja je istaknula da je bilo zanimljivo gledati kako je natječaj koji je krenuo s lokalne razine došao puno dalje.

Snimio Valentino Štefanek.

– Koprivnica kao jedna od ključnih riječi očito nije bila problem ljudima iz drugih gradova. Sve priče ispunjavaju formalne uvjete natječaja i sve članice žirija odlučile su se za ove tri priče. Pobjednička priča najmanje je eksplicitna, odnosno u artističkom smislu otišla je najdalje. Na neki način ograničava pogled, skraćuje ga iza ovih maski gdje vidimo drugu stvarnost pri čemu se to ne prikazuje kao nešto strašno drugačije i neobično, nego kao nešto prihvatljivo, kao nešto u čemu sada živimo s nekakvim novim pogledom na stvari. Tu je neka svježina, sve se svodi na oči – objasnila je Dujić.

Nagrađena autorica naglasila je kako joj je ideja bila predstaviti svijest lika koji ima urođenu neurološku sposobnost sinestezije.

Snimio Valentino Štefanek.

– Ono što doživljava u području jednog osjeta – očima, zapravo osjeća drugim osjetom pa tako neke stvari koje vidi odnosno doživljava vidom, vraćaju ga u neka druga vremena i istim intenzitetom doživljava ih dodirom – objasnila je Sabolić.

zatvori