Subota, 20. travnja 2024.

FOTO: POČEO SOFT PROGRAM CENTRA KOMPETENTNOSTI Martić: Projektom će se razvijati novi standard strukovnih zanimanja

“Razvoj kompetencija kroz učenje temeljeno na radu“ naziv je početne konferencije koja je danas, u srijedu održana u sportskoj dvorani Srednje škole Koprivnica.

Ovim projektom uspostavit će se programski i kadrovski uvjeti neophodni za funkcioniranje Centra kompetentnosti Koprivničko-križevačke županije.

Ukupna vrijednost projekta je 30 milijuna kuna od čega će 85 posto biti financirano iz Europskog socijalnog fonda, dok će se preostalih 15 posto osigurati iz državnog proračuna.

Darko Masnec, pročelnik za financije u Koprivničko-križevačkoj županiji, kazao je da je ovo nastavak projekta Centra kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Snimio Valentino Štefanek.

– Ovo je zapravo drugi dio, soft program. Kada govorimo o razvoju školstva, ovo je iznimno bitno za razvoj srednjoškolskog obrazovanja u našoj županiji. Često govorimo o izgradnji zgrada te nakon toga o ulaganju u školstvo. To je najčešće stvaranje određenih uvjeta, ali nije ulaganje u školstvo. Ovaj projekt je stvarno ulaganje u školstvo – rekao je Masnec.

Naglasio je kako je projekt Centra podijeljen u dva dijela od kojih je svaki vrijedan oko 30 milijuna kuna.

– Od tih 60 milijuna kuna, 22,6 milijuna odlazi na ulaganje u građevinske objekte. Za opremu je predviđeno 14,9 milijuna kuna dok sva preostala sredstva odlaze na razvoj programa, osposobljavanje nastavnika i pripremanje za jedno drugačije obrazovanje – naglasio je Masnec.

Dodao je kako je ovaj projekt naslonjen i na suradnju s gospodarstvom i znanstvenim institucijama. Pročelnik je istaknuo da je u projekt uključeno 12 partnera i tri suradnika.

– Nakon implementacije projekta, djeca koja završe ova zanimanja bit će osposobljena raditi u gospodarstvu i jako će brzo i lako naći posao – zaključio je.

Darko Koren, koprivničko-križevački župan, istaknuo je da je Županija ušla u jedan ciklus ulaganja u obrazovanje među kojima je i Centar kompetentnosti.

Snimio Valentino Štefanek.

– Uz veliki investicijski projekt izgradnje pet sportskih sportskih dvorana ukupne vrijednosti više od 65 milijuna kuna, Centar kao projekt sigurno je najveći, ali i najznačajniji u ovom razdoblju. Znamo da smo taj projekt kroz dva dijela zaključili u financijskom iznosu od nekih 60 milijuna kuna, a u što je uključeno uređenje prostora i nabavka opreme i sve one aktivnosti koje taj projekt predviđa u Obrtničkoj školi Koprivnica  i Strukovnoj školi Đurđevac – kazao je župan.

Dodao je kako je cilj projekta razvoj srednjoškolskog obrazovanja obrtničkih usmjerenja.

– S obzirom na gospodarska kretanja u Hrvatskoj, u ovom periodu izuzetno je bitno stavljanje naglaska na obrtnička zanimanja. Preduvjet ispunjenja ideje ovog projekta je interaktivnost s gospodarstvom. Moramo slušati potrebe gospodarstva te usmjeravati obrazovanje prema tome – zaključio je župan.

Zlatko Martić, ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica, istaknuo je veliki značaj projekta naglasivši kako će se projektom razvijati novi standard zanimanja.

Snimio Valentino Štefanek.

– Kroz ovaj projekt nabavit će se dio opreme. Osim toga, veći dio sredstava bit će usmjeren za razvoj soft aktivnosti i osposobljavanje naših profesora – istaknuo je ravnatelj.

Zaključio je kako krajem mjeseca počinje raspisivanje natječaja za angažiranje stručnih suradnika u razvoju stručnog standarda zanimanja odnosno kurikuluma, nakon čega će se ići u drugi dio, a to je osposobljavanje učenika i kolega profesora.

zatvori