Nakon pristiglih nalaza na području Podravine i Prigorja potvrđeno je devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije.

Riječ je o kontaktima ranije pozitivnih osoba s koprivničkog i križevačkog područja.

Jedna osoba je proglašena zdravom, na bolničkom liječenju su dvije osobe, a u ovom trenutku na području županije ukupno je aktivan 41 slučaj. Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježen je ukupno 181 slučaj bolesti COVID-19 – objašnjavaju u stožeru.

Na današnjoj koordinaciji načelnik stožera Ratimir Ljubić izvijestio je članove kako od sutra ponovno s radom kreću timovi koji će kontrolirati provođenje epidemioloških mjera u domovima za starije i nemoćne osobe kojima su osnivač Republika Hrvatska i Koprivničko-križevačka županija, ali i privatne domove te sve druge pružatelje usluga smještaja i organiziranog stanovanja za starije i nemoćne osobe. Timovi koje čine predstavnici županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, socijalni radnici, sanitarni inspektori i inspektori civilne zaštite će obavljati nadzor na području Križevaca, Đurđevca i Koprivnice.

>> Ljubić: Počinju kontrole provođenja epidemioloških mjera u domovima za starije i nemoćne i u udomiteljstvima

– S obzirom na epidemiološku situaciju bolesti COVID-19 i povećan zdravstveni rizik, raspravljen je i prijedlog o preventivnom pooštravanju epidemioloških mjera i protokola u spomenutim ustanovama radi zaštite zdravlja korisnika i djelatnika, a koji će nakon izrade biti upućeni na sve ustanove u sustavu socijalne skrbi – poručili su iz stožera.

Što se tiče početka pedagoške i školske godine, Ljubić je izvijestio kako organizacija nastave i funkcioniranje sustava protiče u skladu s očekivanjima i bez poteškoća uz poštivanje epidemioloških mjera i protokola.

Načelnik je podsjetio i na odluku o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Koprivničko-križevačke županije kojom se od ponedjeljka 7. rujna u idućih 30 dana ograničava broj osoba na svadbenim svečanostima na 100 osoba, a u svim zatvorenim prostorima u kojima se odvijaju manifestacije, kulturni ili drugi programi, vjerska ili druga društvena okupljanja obavezno je korištenje maski za lice.

Članovi stožera pozivaju građane da se i dalje odgovorno ponašaju, primjenjuju fizičku distancu, održavaju higijenski standard i dezinfekciju te nose zaštitne maske kako bi se smanjilo širenje zaraze koronavirusa te time zaštitilo vlastito zdravlje i zdravlje sugrađana.