Petak, 19. travnja 2024.

VIDEO: NASILJE NAD ŽENAMA U prvoj polovici godine u Podravini i Prigorju više prekrašaja nego u istom razdoblju lani

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se svake godine 22. rujna.

Stoga je Ministarstvo unutarnjih poslova, uz podršku Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i drugih partnera koji su se aktivno uključili u projekt “Lily”, izradilo novi spot primarno usmjeren senzibilizaciji muškaraca.

– Sam naziv projekta, pa tako i novog spota “Lily”, simbolično asocira na ime sutkinje Općinskog suda u Zagrebu, koja je ubijena 22. rujna 1999. godine. Počinitelj je tada vatrenim oružjem, tijekom brakorazvodne parnice, ubio spomenutu sutkinju, svoju suprugu i njenu odvjetnicu te teško ranio zapisničarku – poručuju iz MUP-a.

Dodaju da se spotom potiču dječaci i muškarci na kulturu nenasilja, dijaloga, tolerancije, kao i na ravnopravnost spolova i važnosti nenasilnog ponašanja.

– Spot daje primjer ispravnog obrasca ponašanja u bračnim ili partnerskim odnosima te bliskim vezama, a koristit će se kao osnova za daljnju edukaciju i senzibilizaciju kao primarna prevencija – napominju.

Ističu da pogotovo trenutno, u vrijeme pandemije uzrokovane virusom COVID-19, osobe u bračnim i partnerskim zajednicama provode više vremena u svojim domovima, što potencijalno u nefunkcionalnim odnosima može rezultirati nasilnim ponašanjem. Kažu da je stoga cilj potaknuti na promišljanje o važnosti skladnih odnosa, ljubavi i tolerancije.

– Senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje ni u kojem obliku ne tolerira, osnovni je cilj ove kampanje. Proglašeno stanje epidemije uzrokovane koronavirusom i uvođenje niza promjena u našim svakodnevnim životima povećava rizik da u situacijama narušene obiteljske dinamike dođe do eskalacije nasilja i to posebice prema ranjivim članovima obitelji kao što su djeca, osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom – zaključuju.

Kada je riječ o brojkama, podaci MUP-a pokazuju da je u prvih osam mjeseci ove godine zabilježeno 11 posto manje počinitelja prekršaja iz članka 10. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, odnosno ukupno je bilo 5.623 počinitelja, što je za 1.133 počinitelja manje u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

– U prvih osam mjeseci ove godine evidentirali smo i procesuirali 1.005 kaznenih djela “Nasilje u obitelji” što je za 42 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kada je zabilježeno 708 kaznenih djela. Tijekom ove godine ubijeno je 12 žena od kojih su četiri žene usmrtili njihovi partneri – naglašavaju u MUP-u.

Što se tiče koprivničko-križevačkog područja, u prvih šest mjeseci ove godine zabilježena su ukupno 124 prekršaja iz članka 10. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Broj počinitelja u spomenutim prekršajima je 126 muškaraca i 27 žena. Nadalje, izrečeno je 15 zaštitnih mjera te 74 mjere opreza.

– U prvih šest mjeseci prošle godine zabilježeno je ukupno 108 prekršaja iz članka 10. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Broj počinitelja u spomenutim prekršajima je 107 muškaraca i 43 žene. Nadalje, izrečeno je 15 zaštitnih mjera te 52 mjere opreza – podaci su Policijske uprave koprivničko-križevačke.

 

zatvori