Utorak, 23. travnja 2024.

VATRENI SPEKTAKL Ogenj priprema veliki open air koncert na koprivničkim bedemima

Energični folk rock Koprivničanci Ogenj ove godine nisu se dali smesti nezahvalnom situacijom u kojoj su se svi glazbenici našli otkako je krenula pandemija koronavirusom i ostavila brojne posljedice na sve pa tako i glazbenu industriju.

Iako će skupljanje novih kilometara na turnejama u inozemstvu još neko vrijeme pričekati, Ogenj će ove jeseni razveseliti domaću publiku velikim open air koncertom u Koprivnici uz bedeme dorbo poznate Bašče, 2. listopada uz poštivanje svih epidemioloških mjera opreza.

Koncertom će ujedno promovirati svoj drugi studijski album “Si kak jen” koji su objavili u svibnju ove godine ponovno u nakladi diskografske kuće Dancing Bear.

Foto: Silvio Benč

Kroz zreliji i studiozniji pristup, dobitnici dvije nagrade Porin za svoj prvijenac “Domaj”, na novom izdanju “Si kak jen” uspjeli su utjeloviti svoju divlju stranu, ali i sve ono što tako dobro rade na pozornici te zapakirati u jedan osvježavajući uradak kojim su dokazali da su se popeli stepenicu iznad, i produkcijski i svojim pristupom glazbi.

Prilikom rada na novom albumu “Si kak jen” surađivali su i s Folklornim ansamblom Koprivnica i gudačkim kvartetom Libra koji je dodao posebnu čar baladama (“De te boli”, “Megle”, “Naj zameriti”, “Moreš ti to”) te novom albumu dao jednu ‘filmsku’ dimenziju i dubinu. Uz novu dimenziju sastava, odnosno nove članove benda, Bornu Ilića (bas, back vokali) i Luku Iverca (viola, harmonika), Ogenj sada promišlja na jedan još intenzivniji i drugačiji način, proširujući svoje glazbene horizonte.

Foto: Silvio Benč

Kvalitetu, energičnost i slojevitost novog izdanja “Si kak jen” prepoznali su i brojni glazbeni kritičari i urednici koji su kroz recenzije objavljene na relevantnim glazbenim portalima, novinama, televizijskim i radijskim postajama pružili ogromnu podršku u vidu kvalitetno satkanih recenzija s visokim ocjenama. U nastavku pročitajte samo neke od najboljih kritičkih momenata:

“Mumford & Sons zvuče blijedo spram ovakve vatre Ogenja.” (…) “Zbog njihove srčanosti i strasti, šteta bi bila da Ogenj, bez obzira na kajkavski, ne dospije do stadiona.” – Jutarnji list (Aleksandar Dragaš)

“Da slučajno zna za Ogenj, Springsteen bi bendu smjesta došao u goste, zabadava, kao što je dolazio Dropkick Murphysima ili Gaslight Anthemu”- Večernji list (Hrvoje Horvat)

“‘Si kak jen’ je golem korak naprijed za Ogenj te album koji im širom otvara vrata novih glazbenih avantura. Bez obzira na smjer kojim kane krenuti jer su pokazali da su daleko više od benda za veselice i keltske punkerske napitnice.” – Mixer.hr (Zlatko Gall)

“‘Si kak jen’ je fantastičan album, jedan od najboljih ovogodišnjih, pa zaslužuje maksimalnu pažnju i veliku pohvalu, uz nadu da će doživjeti i primjerenu pažnju medija. Publika će ionako sama prepoznati da je riječ o prvoklasnoj hrvatskoj etno punk rock grupi koja svakim novim nastupom pruža novi razlog za veselje.” – Nacional (Dubravko Jagatić)

“Moreš ti to i Deca bez mati su nešto najbolje što nam je dosad ovaj bend ponudio. Bilo bi lijepo da se i u budućnosti baziraju na atmosferičnoj folklornoj glazbi, trebaju do kraja iskoristiti potencijal violine i tamburice jer to je ono zbog čega ih najviše volimo.” – Ziher.hr (Eva Juraški)

“Flogging Molly je vodio ljubav s Mumford and Sons u vrijeme surove hrvatske stvarnosti i nastao je Ogenj.” – SoundGuardian Portal (Dražen Plukavec)

“Frontmen Tomislav Mihac Kovačic drži energiju grupe u tolikoj mjeri da im stadionski refreni zvone u gotovo svakoj pjesmi a da ne utječu na činjenicu da ih nitko ništa ne razumije što pjevaju. :) No iz albuma se daje naslutiti kako je njihova najveća snaga u energičnim live nastupima na kojima će se umjesto pogo skakanja zaplesati punk polka.” – Dopmagazin.com (Dijana Čelić)

“‘Si kak jen’ jest korak-dva unaprijed u odnosu na “Domaj”. Pjesme imaju mnogo veću širinu, neke pjesme su dobile proporcije i stadionskog rocka, pa sve to djeluje kao logični nastavak i daljnje razvijanje benda. Upravo ti himnični dijelovi su nešto što će postati veliki koncertni favoriti benda, kako god okrenuli, jer ne vidim kako bi drugačije bilo, posebno nešto poput ‘Naj zameriti’… Tu već vidim ekipu dignutih čaša i suzavih očiju kako grle svoje djevojke i jednostavno pjevaju ‘naj zameriti’…” – Muzika.hr (Siniša Miklaužić)

“‘Si kak jen’ zato nije album trenutka koliko god mu savršeno prkosio niti je puka fešta koliko god njome odisao. Album je to ozbiljnih i vrsnih glazbenika (to su sad definitivno pokazali, pa i meni, bar umjerenom sumnjičavcu od prije dvije godine), ali koji svoju glazbu ne shvaćaju toliko ozbiljno da je u stvaralačkom egu udave, već joj se raduju kao daru kojeg mogu prenijeti dalje, baš kao što je ona sama refleksija njihova shvaćanja života kao dara i kao prostora neugasive nade.”” – Bitno.net (Toni Matošin)

“Pametno je ovo izrežiran album: mjuza odlična i energična u prvom dijelu, taman koncertno podešena atmosfera za urnebes poznatih celtic-punk aduta kad pive, kape i transparenti lete u zrak, vijore se zastave i gomila viče parole kao da su im životni moto (…)” – Terapija.net (Horvi)

“‘Si Kak Jen’ svakako je jedan veliki korak dalje, najviše u fino posloženim instrumentima u svakoj pjesmi, koje su, kako sam i rekao već, prepune pozitivne energije iz kojih jednostavno vrište koncertni nastupi gdje bi sve te pjesme dobile svoj smisao, u kojem bi publika skakala od prvog do zadnjeg takta.” – Mixeta.net (Matej Vidranski)

“‘Si kak jen’ solidan je album, napravljen s vidljivim guštom i vještinom, naglašen povremeno namjerno prljavom produkcijom koja mu daje dobrodošlu notu živosti.” – Music-box.hr (Karlo Rafaneli)

Album “Si kak jen” u CD formatu možete nabaviti u Dancing Bear prodavaonicama u Zagrebu, Splitu i Osijeku te putem Dancing Bear web shopa – www.dancingbear.hr, po cijeni od 89 kn.

Slušajte ga i na svim digitalnim platformama – https://lnk.to/OgenjSiKakJen

zatvori