Četvrtak, 25. travnja 2024.

Udruga HERA obilježila Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Udruga HERA provodi dva projekta u sklopu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb Koprivnica, Centrom za socijalnu skrb Križevci i Udrugom “Bolje sutra“ osoba s invaliditetom grada Koprivnice.

U Križevcima na Strossmayerovom trgu danas, u utorak, održana je javna akcija koja je dio aktivnosti projekta “Aktivno protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji” koji financijski podržava Grad Križevci te projekta “Savjetovalište za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja”.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u spomen na 22. rujna 1999. godine kada je na zagrebačkom Općinskom sudu suprug ubio suprugu u brakorazvodnoj parnici, njezinu odvjetnicu i sutkinju, a teško ranio zapisničarku.

Osnovni cilj obilježavanja tog dana je senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kakvom obliku. Problem nasilja nad ženama ne smije ostati tajna, već o toj temi treba javno govoriti, problem osvijestiti, a društvo i institucije koje bi se time trebale intenzivno baviti, potaknuti na međusobnu suradnju i aktivno djelovanje, poručili su iz udruge.

Kako su izvijestili iz udruge, tijekom javne akcije građanke i građani mogli su se informirati o načinu prijave nasilja u obitelji, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, gdje dobiti savjet i podršku, a ujedno su se dijelili letci i edukativni materijali svih sudionika u akciji.

Javnu akciju senzibiliziranja javnosti na problematiku nasilja nad ženama i nasilja u
obitelji organizirala je Udruga HERA u suradnji s Policijskom postajom Križevci, Centrom za
socijalnu skrb Križevci, te Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke
županije. Povjerenstvo je pripremilo i edukativne materijale, koji su dijeljeni tijekom akcije i koji su također podijeljeni u srednjim školama na području županije sa svrhom senzibiliziranja mladih na problematiku nasilja nad ženama.

Javnu akciju svojim su prisustvom podržali gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, Sandro Novosel, pročelnik gradskog Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam, Verica Rupčić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije, Maja Blažek, pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Koprivničko-križevačke županije, Marina Horvat, pročelnica Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine i pravne poslove te Marija Mraz, predsjednica udruge osoba s invaliditetom “Bolje sutra” grada Koprivnice.

zatvori