Subota, 8. listopada 2022.

U koprivničkoj AK galeriji u petak se otvara zanimljiva izložba

U koprivničkoj AK galeriji u petak se otvara izložba “Nevidljiva linija” u sklopu projekta “Od5Do95”.

To je multimedijalni umjetnički web projekt koji služi kao medij za prenošenje priča i iskustava djevojčica, djevojaka i žena, pokušava zabilježiti i “definirati” što znači biti žena danas u Hrvatskoj, kako se njihovo iskustvo 21. stoljeća razlikuje od onog njihovih mama, baka i prabaka te koji su to nametnuti stereotipi patrijarhalnog društva u kojem žive, izvijestili su iz AK galerije.

Projekt je započet 2016. godine i do sada je dokumentirao ispovijesti preko 250 žena. Autorice projekta su Arijana Lekić Fridrih i Andrea Kaštelan koje dokumentiraju priče žena s minimalnim interveniranjem u snimljeni material, a video intervjui dostupni su na ovoj stranici i youtube kanalu.

Iz AK galerije su dodali kako se radi o svojevrsnom otvorenom arhivu koji se nadopunjuje sa specifičnim lokalnim pričama te, na neki način, reagira na aktualnu situaciju u Hrvatskoj. Po prvi su puta projekt predstavile kao izložbu u galerijskom prostoru 2019. godine u Salonu Galić što se pokazalo zanimljivim načinom prezentacije za postojeći materijal jer otvara nove poglede na projekt kroz upotrebu predmeta, instalacija, fotografija, naglašava pojedine motive priča, otvara nove teme te dodatno daje glas ženama koje sudjeluju.

Ova koprivnička izložba donosi jednu novu in situ koncepciju, koja, osim video snimaka ispovijesti i video instalacije bez zvuka koje tematiziraju trudnoću i simboliku ženskih ruku, sadrži fotografije i predmete koji su bliski intervjuiranim ženama ili nekoj njima bliskoj osobi.

Koprivnička izložba bit će popraćena snimanjem video intervjua sa ženama s ovog područja koje se odvija u subotu u AK galeriji, od 10 do 14 sati, a prijaviti se možete na mail od5do95@gmail.com.

Realizaciju izložbe sufinancirali su Grad Koprivnica, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a projekt se provodi uz podršku Zaklade Kultura nova.

Više o izložbi pogledajte na facebook eventu ili na facebook stranci AK galerije.