Srijeda, 27. ožujka 2024.

Tri prometne nesreće i čak 187 prometnih prekršaja ovog vikenda na podravsko-prigorskim cestama

Na području Policijske uprave koprivničko-križevačke tijekom vikenda provodila se akcija pojačanog nadzora prometa.

U policijskoj akciji zabilježene su tri prometne nesreće s materijalnom štetom. Dvije prometne nesreće dogodile su se zbog nedovoljne udaljenosti, dok je jedna bila zbog nepoštivanja prednosti prolaska, kazali su iz Policijske uprave koprivničko-križevačke.

U prometnim nesrećama jedan vozač bio je pod utjecajem alkohola, dok je jedan mladi vozač evidentiran kao počinitelj prometne nesreće.

Ukupno je utvrđeno 187 prometnih prekršaja, od kojih je njih 37 upravljalo vozilima pod utjecajem alkohola, 91 prekršaj odnosio se na prekoračenje dopuštene brzine kretanja, 10 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i autosjedalica, četiri prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, prekršaj upravljanja vozilom za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom te tri prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora jedan vozač bio je smještan u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, a šest vozača je uhićeno.

Prema pet vozača proveden je žurni prekršajni postupci pri nadležnim sudom gdje su im izrečene novčane kazne, zaštitne mjere i zabrane upravljanja motornim vozilom te je u jednom slučaju izrečena bezuvjetna kazna zatvora.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u nedjelju, 30. kolovoza u ponoć u Ulici Franje Mraza u Koprivnici od 50-godišnjeg biciklista koji je upravljao pod utjecajem alkohola od 2,30 promila.

Najveća brzina utvrđena je u subotu, 29. kolovoza u 21:58 na državnoj cesti u Kenđelovcu, gdje se vozač osobnog automobila kretao brzinom od čak 118 kilometara na sat, iako je brzina prometnim propisima ograničena na 70 kilometara na sat.

U sklopu pojačanog nadzora kontrolirano je 35 mladih vozača, dok su isti počinili devet prekršaja, od kojih je njih troje upravljalo pod utjecajem alkohola i jedan prekršaj odnosio se na upravljanje neregistriranim vozilom.

Najveća koncentracija alkohola kod mladih vozača utvrđena je u nedjelju, 30. kolovoza u ponoć na Trgu Karla Lukaša u Svetom Ivanu Žabno kod 23-godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola od 1,89 promila upravljao osobnim automobilom. Vozač je bio uhićen i proveden je žurni prekršajni postupak.

Tijekom predstojećeg tjedna policijski će službenici pozornost posvećivati činjenju najtežih prometnih prekršaja povezanih sa stradavanjima osoba u prometu na cestama, kao i nadzoru mladih vozača, mopedista, motociklista te recidivista.

Zbog pogoršanja vremenskih prilika uslijed kišnih oborina iz policije pozivaju sve sudionike u prometu na povećani oprez, međusobno uvažavanje i poštivanje prometnih propisa.

zatvori