Četvrtak, 25. travnja 2024.

RADNI SASTANAK Načelnik Poljak i ravnatelj Guzalić zadovoljni odrađenim na području Općine Sveti Petar Orehovec

Danas je u prostorijama Općine Sveti Petar Orehovec održan radni sastanak na kojem su sudjelovali općinski načelnik Franjo Poljak i njegov zamjenik Dragutin Hendelja te ravnatelj Županijske uprave za ceste Dragutin Guzalić.

Franjo Poljak je rekao kako je sastanak bio koristan kako bi se podvukla crta kroz odrađene poslove i da se razmotri plan za sljedeću godinu.

– Općina se uključila u modernizaciju županijskih i lokalnih cesta i proteklih nekoliko godina smo rješavali lokalnu cestu za Piškovec, Bogačevo Riječko i Bogačevo – Vukovec. Zatim smo modernizirali županijsku cestu Sveti Petar Orehovec – Miholec i cestu Bogačevo – Voljavec. Zahvaljujemo ŽUC-u jer je to njihov program i u financiranju veliki dio sredstava je išao preko njih. Iz općinskog proračuna smo pomogli i uspješno završili te ceste. Cesta od Svetog Petra Orehovca preko Miholca ide do županijske ceste 3022 Ferežani – Fodrovec je jako frekventna i kompletno je presvučena novim asfaltom i pojačana je sigurnost na toj cesti. Asfaltiranjem ceste prema Piškovcu, ceste Voljavec – Bogačevo i ceste Vukovec – Bogačevo Riječko asfaltom smo spojili sva naselja na općinskom području – rekao je Poljak.

Dodao je kako je sufinanciranje išlo putem ŽUC-a te da su dobivena i europska sredstva.

– Asfaltirali smo putem programa Ruralnog razvoja i iz općinskih sredstava. Zadovoljni smo odrađenim, a u sljedećem razdoblju nam predstoji popravak cesta koje su asfaltirane 90-ih godina – zaključio je Poljak.

Izvor: prigorski.hr

Dragutin Guzalić pohvalio je suradnju ŽUC-a, Općinskog vijeća i načelnika.

– Oni su kroz svoje financijske planove prepoznali i uključivali projekte koje smo mi planirali. Uključivali su se u sufinanciranje projekata i zajedničkim naporima smo uspjeli puno napraviti nego da smo u realizaciju projekata išli samostalno – kazao je Guzalić.

Napomenuo je kako je bilo i drugih bitnih zahvata na cestama.

– Ogromna sredstva trošimo na sanaciju klizišta. Taj dio ljudi baš ne vide, a ove godine smo imali investiciju od pola milijuna kuna za sanaciju klizišta. Sanirano je klizište u Rovcima. Sanirali smo nekoliko propusta i mostova te proširenja. U Fodrovcu smo rekonstruirali propust vrijedan 250 tisuća kuna. To je sve iznad ljetnog i zimskog redovnog održavanja. Završili smo županijsku cestu 2176 od centra Svetog Petra Orehovca prema Fodrovcu i Ferežanima. Potpuno smo obnovili kolnik i ovih dana je potpuno završena zadnja etapa u centru općine, gdje smo od državne ceste do trafostanice povukli dionicu od 200 metara i završili tu cestu – istaknuo je Guzalić.

Podsjetio je na asfaltiranje ceste od Miholca prema Brežanima.

– Ove godine smo nastavili modernizaciju ceste koja ide od Fodrovca prema Kolarcu. U suradnji s općinom smo napravili prekrasan posao i asfaltirano je 16, kilometra te je za jedan metar proširen kolnik. Moram spomenuti cestu od Fodrovca do Kusijevca i cestu do Brezja. Proširili smo cestu do križanja Mokrica Miholečkih, a cesta je dužine 2 kilometra – istaknuo je Guzalić.

Dodao je kako je ŽUC s jedinicama lokalne samouprave potpisao 15 ugovora.

– Za iduću godinu puno će toga ovisiti o sredstvima ministarstva i kad ćemo krajem godine imati financijski okvir, na osnovu toga možemo planirati radove u sljedećoj godini. Po prihodima naš ŽUC je ispod prosjeka, a bazira se na naknadi za ceste koja se plaća kod registracije vozila. Imamo veliku mrežu cesta, a mali prihod. U pandemiji koronavirusa smo imali umanjenje prihoda u tri mjeseca za 500 tisuća kuna – rekao je Guzalić.

Istaknuo je kako su glavni problemi ipak riješeni.

– Slijedi nam obnavljanje kolnika i sprječavanje propadanja cesta koje su stare 30 – 40 godina – poručio je Guzalić.

Kazao je kako je ugovorom definirano sufinanciranje projekata od strane općine.

– Ukupna vrijednost svih projekata ove godine na području općine iznosi oko 1,5 milijuna kuna kroz pojačano održavanje, a konkretni projekti će se sufinancirati u iznosu od 750 tisuća kuna, a općina sudjeluje s 250 tisuća kuna – zaključio je.

zatvori