Petak, 29. ožujka 2024.

Policija od ponedjeljka pojačano nadzire dvije stvari u prometu

Na području Policijske uprave koprivničko-križevačke idućeg tjedna provodit će se pojačani nadzor korištenja mobitela i drugih uređaja te sigurnosnog pojasa.

Iz policije poručuju da je tijekom prvih osam mjeseci ove godine na koprivničko-križevačkom području zabilježeno 366 prometnih nesreća – tri s poginulim osobama i 112 s ozlijeđenim osobama.

– Stradale su 144 osobe – tri smrtno, 23 su teško ozlijeđene, dok je 118 osoba lakše ozlijeđeno. Sigurnosni pojas trebale su koristiti 752 osobe, a koristile su ga 634 osobe ili 84 posto. Kod vozača sudionika prometnih nesreća nije zabilježeno nepropisno korištenje mobitela – objašnjavaju u policiji.

Napominju da su policijski službenici u nadzoru prometa sankcionirali 13.685 prometnih prekršaja od kojih 2.193 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa vozača i putnika u vozilima te 713 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

– Korištenje mobitela i sličnih uređaja predstavlja distrakciju vozača, odvlači pogled i pozornost vozača s prometnice i dovodi u opasnost vozača, ali i ostale sudionike u prometu. Dopušteno je korištenje mobitela samo ako se koristi naprava koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke – poručuju iz policije.

Podsjećaju da su sve osobe u vozilu, dakle vozač, suvozač i svi putnici, dužni za vrijeme vožnje koristiti postojeće sigurnosne pojaseve. Djeca niža od 150 centimetara u vozilima se ne smiju prevoziti ako nisu smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici/postolju koji trebaju biti pričvršćeni u vozilu sukladno uputi proizvođača.

zatvori