Četvrtak, 28. ožujka 2024.

POČINJE SAF Osmo izdanje donosi nove murale, druženja s umjetnicima i proširenje galerije na otvorenom u Koprivnici

Bliži se osmo izdanje Street art festivala koje donosi nove murale, druženja s umjetnicima i proširenje galerije na otvorenom koja nastaje na koprivničkim ulicama od 2013 godine.

Maša Zamljačanec iz Udruge Mamuze koja je organizator manifestacije rekla je Dravi.info da će gostujući i domaći umjetnici tijekom osam dana, počevši od nedjelje, napraviti nove umjetničke radove na sedam starih zidova.

– Svake godine selimo se po kvartovima, na neke lokacije se vraćamo, a neke su nove i posjetimo ih samo u jednom izdanju i tako ukrašeni i ostanu. Ove godine vratit ćemo se u Kampus na neke stare lokacije kao što je primjerice zgrada FUNK-a, ali ćemo se uputiti i na neke nove kao što je Mačkovec. Među novim lokacijama su i neke u samom centru Koprivnice – zgrada Zajednice tehničke kulture i dvorište iza gradske vijećnice, točnije onaj prolaz prema placu – objasnila je Zamljačanec.

Dodala je da će se ove godine oslikavati i unutrašnjost Knjižnice i čitaonice Fran Galović. Što se tiče autora, istaknula je da je omjer domaćih i gostiju jednak.

– Splet okolnosti, sretnih i nesretnih, nas je naveo da se ipak malo više osvrnemo na domaće autore koji nam se i sami javljaju. Moram priznati, nekako smo se malo uplašili toga da ako dogovorimo gostovanja autora koji su iz udaljenijih gradova ili iz drugih zemalja, da oni možda neće moći posjetiti festival, jer naučili smo već ove godine da ne znamo što nas čeka – istaknula je.

Iz Koprivnice tako dolaze Tothem, Shy, Petra, Tanja Virag, Sinko, iz Osijeka dolazi Borna, iz Zagreba Blanana, iz Varaždina Maja Žugec i iz Rijeke Ojomaguico.

Zamljačanec je naglasila da je cilj festivala učiniti umjetnost dostupnom svima u bilo kojem trenutku, uljepšati zidove grada i da se scena koja se u Koprivnici bavi ovakvom vrstom slikarstva, malo više pokrene.

Kazala je da već imaju velike planove za 10. Jubilarno izdanje.

– Bit će to jedno veliko festivalsko izdanje. U planu je i monografija koja će obuhvatiti sve murale koji su se izradili tijekom godina, a njih je od prvog festivala više od 50 – zaključila je.

zatvori