Četvrtak, 25. travnja 2024.

Ljubić: Počinju kontrole provođenja epidemioloških mjera u domovima za starije i nemoćne i u udomiteljstvima

Kontrole u domovima za starije i nemoćne osobe i u udomiteljstvima počinju sutra.

Načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić rekao je Dravi.info da su starije i nemoćne osobe posebno rizična skupina, stoga članovi stožera poduzimaju posebne mjere.

– Članovi stožera poduzimaju sve mjere kako bi se zaštitilo zdravlje korisnika socijalnih usluga unutar sustava socijalne skrbi, ali i zaposlenika koji rade u tim ustanovama, obiteljskim domovima i udomiteljstvima. Zbog toga su uvedeni posebni epidemiološki protokoli i mjere kojima se pokušava spriječiti proboj virusa u takve ustanove. Odnose se na ograničavanje kretanja, kontrolirane posjete uz pridržavanje svih epidemioloških mjera odnosno korištenje maske, dezinfekcija i pridržavanje distance, ali i vrijeme trajanja tih posjeta – objasnio je Ljubić.

Napomenuo je da su timovi za kontrolu formirani, a sastoje se od predstavnika Koprivničko-križevačke županije iz resora socijalno-zdravstvene djelatnosti, socijalnog radnika s određenog područja, sanitarnog inspektora i inspektora civilne zaštite.

– Po potrebi će kontrolirati sve mjere, a ako se utvrde nedostaci, prvo će opomenuti, a nakon toga ponovo kontrolirati pridržavaju li se te ustanove svih mjera – zaključio je načelnik.

zatvori