Petak, 19. travnja 2024.

Koren: Tražim da časni sud povuče određene poteze prema Ivanu Golubiću, njegov čin je skandalozan; Golubić: Nemam komentara

Na sjednici Županijske skupštine koja je u ponedjeljak održana u koprivničkom Domu mladih predmet rasprave ponovno su postali županijski vatrogasci i njihov proračun.

Podsjetimo, rebalansom proračuna Vatrogasna zajednica Koprivničko-križevačke županije ove je godine dobila 300.000 kuna manje nego što je to prvotno bilo predviđeno. No, župan Darko Koren još je u svibnju nakon donošenja te odluke objasnio je da je riječ o novcima koji su većinski trebali biti namijenjeni za kupnju opreme, a ne za redovnu djelatnost. Uz to, napomenuo je da su županijskim vatrogascima unazad četiri godine davali 300.000 kuna više nego što je to zakonom predviđeno.

– Zakonom su točno određeni postoci u odnosu na izvorni proračun koliko koja županija mora dati vatrogasnoj zajednici. Mi smo svake godine dali 300.000 kuna više, znači u zadnje četiri godine 1,2 milijuna kuna, a sad smo tih 300.000 kuna privremeno skinuli – objasnio je tada župan.

Snimila Sonja Barčanec.

Nakon što su na sjednici Županijske skupštine u lipnju vijećnici već raspravljali o spomenutom rebalansu, tu je temu ovog ponedjeljka ponovno otvorio SDP-ov Marko Fucak. Pri razmatranju polugodišnjeg izvješća o radu župana za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja, Fucak je prigovorio da su se sredstva pri osmišljavanju mjera pomoći za gospodarstvo mogla prenamijeniti drugačije.

– Imali smo turbulentno razdoblje s ovim koronavirusom, borili smo se s nevidljivim neprijateljem. Župan je spomenuo kako se u prva tri mjeseca smanjila plaća zaposlenicima za 10 posto, ukinula su se neka materijalna prava iz kolektivnog ugovora, smanjili ste plaće dužnosnicima za 15 post, ukinuli ste naknade članicama i članovima Županijske skupštine te još za 50 posto smanjili naknade političkim strankama… No, ako ste smanjili te naknade, zašto niste smanjili naknade članovima, predsjednicima upravnih vijeća nadzornih i školskih odbora? Tu bi se možda uštedjelo 200 do 300 tisuća kuna. Toliko ste uzeli vatrogascima iako su oni isto jedan operativni sastav civilne zaštite – rekao je Fucak.

Župan je najprije još jednom pojasnio Fucaku da Vatrogasna zajednica nije oštećena ovim rebalansom, a potom se obrušio na poznatog koprivničkog vatrogasca Ivana Golubića.

Darko Koren. Snimila Sonja Barčanec.

– U pojedinim upravnim vijećima naknade su smanjene, no u školskim odborima naknade se ne primaju. Čudi me kako vi to kao iskusni đurđevački funkcionar ne znate. Što se tiče vatrogasaca, tu smo temu raspravili već nekoliko puta. Dogodila se situacija s koronavirusom i mi smo linearno po proračunu smanjili određena sredstva pa tako i vatrogastvu s nekom vizijom da ćemo to vratiti na staro kad za to dođe vrijeme. Sigurno nećemo oštetiti vatrogastvo. Na kraju krajeva, i ja sam vatrogasac, kako bi oštetio nekoga čiji sam član obitelji? No, nije to bitno. Bitno je da je netko tu situaciju htio iskoristiti u političke svrhe i iz toga dobiti profit. Činjenica je da su to radili neki pojedinci iz županijske Vatrogasne zajednice. Imam izuzetno dobar odnos sa zajednicom i sada su na čelu ljudi koji imaju svoja politička opredjeljenja i ja s tim nemam nikakav problem. Ali ima jedan čovjek koji iz toga iskače. To je gospodin Ivan Golubić koji je situaciju iskoristio u kampanji za parlamentarne izbore na način da netko iz toga profitira. Naime, neki od vas su na dan izborne šutnje dobivali od Golubića poruke da glasuju za Restart koaliciju i Mišela Jakšića. To je skandalozno. Uputio sam zahtjev da Vatrogasna zajednica na svojim tijelima, a to je časni sud, raspravi taj incident i povuče određene poteze prema gospodinu Golubiću – rekao je župan i još jednom napomenuo da rebalans proračuna nije bio nikakav problem jer je vatrogasni sustav unatoč tome funkcionirao besprijekorno.

– Bilo je omogućeno financiranje svih potrebnih svakodnevnih funkcija, tek se u nabavi opreme dinamika poremetila, no s obzirom na situaciju s koronavirusom možemo reći da nije bilo potrebe za nabavom nove opreme ili vozila – dodao je župan.

S druge strane, Ivan Golubić, inače predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Koprivnice, rekao nam je da cijeli ovaj slučaj ne želi komentirati.

zatvori