KOLUMNA zDRAVA – Maidini recepti bez kerefeka: Aromatična tjestenina s bučom i vrganjima

112
Ustupila Maida Srabović.
Za mene je oduvijek kraj ljeta, odnosno početak jeseni – najfiniji dio godine.

Kuha se ajvar, pije se mošt, razvlači se tijesto za štrukle s jabukama… A bome se i ide f šumu brat vrganje! Podravski vrganji su nekaj posebno, rastu doslovno ko ludi – em ih ima fest, em su bormeš fest velki. Takve su i podravske buče. Prije su ljudi s njima hranili pajceke, a sad, zahvaljujući globalizaciji, imamo svakakvih finih vrsta i za nas ljude.

Buče su jako zdrave zato jer su bogate vlakinima zbog kojih imamo zdravu probavu. Imaju poštene količine beta karotena, koji nam čuva oči i kožu. Od vitamina najzastupljeniji su vitamin A i vitamin C.

Ustupila Maida Srabović.

Čim krene sezona friško zrelih buča, ja uvijek imam doma barem jednu, a najčešće pune zagrebačke prozore svakakvih podrafskih buča koje dobijem na poklon iz obiteljskih vrtova. I onda nek mi neko veli da su Podravci škrti! Ja to nisam još doživela :)

Vrlo često nedjeljom očistim jednu buču i narežem ju na kockice i pospremim u frižider. Na taj način prek tjedna, kad dođem doma iz ureda, samo izvadim već spremne buče za razne umake, krem juhe, rižota, raskošne salate pa čak i za deserte :)

Ustupila Maida Srabović.

SASTOJCI (za 4 osobe)

  • 500 g očišćene butternut ili hokkaido buče
  • 3 češnja češnjaka
  • 250 g vrganja (ili nekih drugih gljiva po izboru)
  • maslac
  • plavi sir (npr. gorgonzola)
  • malo bijelog vina
  • začini: ružmarin, sol, papar
  • listovi svježeg peršina
  • 500 g tjestenine po izboru
Ustupila Maida Srabović.

POSTUPAK

  1. Buču očistimo i narežemo na kockice srednje veličine (kao kockice leda).
  2. U tavici zagrijemo ulje i na ulje dodamo samo zgnječene češnjeve češnjaka s ljuskom. Na taj način češnjak pusti aromu i postane skroz mekan i slatkast, k’o putar, a ne zagori.
  3. Čim češnjak zamiriši, dodamo buču, posolimo je i začinimo ružmarinom (1/2 žličice suhog ružmarina ili komadić svježe grančice). Poklopljeno ostavimo da se na umjerenoj vatri pirja 15 minuta. Na pola vremena otklopimo, promiješamo i ponovno zaklopimo.
  4. Nakon toga dodamo gljive i pirjamo ih dok ne puste aromu, par minuta.
  5. Stavimo kuhati tjesteninu po izboru. Ja sam skuhala bezglutenske makarone od slanutka jer su nutritivno bogatiji od obične pšenične tjestenine (sadrže vlakna i proteine, dobar su izvor željeza i vitamina B skupine).
  6. Češnjake izvadimo iz ljuskica i zgnječimo kuhačom u tavici.
  7. Podlijemo gljive i buču s malo bijelog vina, tek tol’ko da pokrije dno.
  8. Kad vino ispari, dodamo žlicu maslaca i po želji posolimo i popaprimo.
  9. Procijedimo skuhanu tjesteninu, ali prije nego bacimo sav višak tekućine u kojoj se kuhala, podlijemo umak s pola šeflje tekućine od tijesta – zbog toga će umak biti sočniji, naučila sam to u jednoj od milijon kuharskih emisija Jamie Olivera :)
  10. Pomiješamo tijesto i umak, dodamo plavi sir i sjeckani svježi peršin.
  11. Jelo je spremno za posluživanje!

P.S. Ako imate muškatnog oraščića, dodajte ga u tavicu odmah s bučom – na taj način dajete buči još jednu ukusnu aromatičnu notu.

Ustupila Maida Srabović.

Njam, mljac, dobar tek želi Vam Maida.

Još više zDravih recepata potražite na:

Ustupila Maida Srabović.